SARAJEVO

Vahidin Musemić za "Avaz": Sramota je da selektor bude nepoznata osoba iz inostranstva

Nemam ništa protiv dovođenja kvalitetnog trenera iz inozemstva

Vahidin Musemić: Imamo talenata s kojima treba sistematski raditi. Arhiva

Piše: G. Šumar

7.1.2021

Legendarni napadač kluba s Koševa i reprezentacije bivše Jugoslavije Vahidin Musemić (74) razočaran je trenutnim stanjem u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, koje je eskaliralo tokom rješavanja selektorske križaljke.


Veliko iskustvo

- Ne bih puno diskutovao o tome, šta god da kažem, neko će zamjeriti. Posebno oni „gore“ što nemaju pojma o fudbalu - rekao je nekadašnji ubojiti centarfor, koji je ostavio neizbrisiv trag na naš fudbal, te dodao: 

- Sramota je da selektor bude nepoznata osoba sa strane, iz inostranstva.

Znači, i Vi ste protiv imenovanja Ivaila Peteva (Ivaylo).

- Naravno da nisam.... Niti on zna naše probleme, ni kvalitet igrača. Nisam uopšte za to i smatram da je to sramota jer smo mi iz Bosne i Hercegovine puno dali za taj sport, za fudbal, i afirmirali ga. Šta treba sad, da dođe neki Bugarin i drži nam predavanja? To je sramota.

Nemam ništa protiv dovođenja kvalitetnog trenera iz inostranstva, afirmiranog fudbalskog stručnjaka. Ali koji pravi trener stranac će doći ovdje, neće niko. Ali šta možemo, ne možemo ništa promijeniti.


Trpi bh. tim

Treba se čuti glas legendi koji bi morali uvažiti čelnici NSBiH 

- Mogli bismo kazati koju riječ, jer imamo toliko iskustva. Obišli smo čitav svijet, postigli zapažene rezultate... Znamo kako se radi, i šta treba raditi. Red bi bio da damo savjet, ali eto... Sve je kod nas naopako, pa ne možeš ni zamjeriti nikome što ne zna raditi svoj posao kako treba.

Izgleda da se sada u izbor selektora umiješala i politika... Jer, situacija odavno nije bila – da ne kažemo gora, nego složenija.  

- Tamo su fudbalski skorojevići koji nemaju veze sa fudbalom. Motaju se tamo i odlučuju o svemu, što je najžalosnije. Sramota je šta se dešava, nigdje na svijetu nema ovakve situacije, da odlučuju ljudi koji nemaju veze sa sportom.

Najviše trpi naš državni tim, koji za nešto više od dva mjeseca u Finskoj igra prvu kvalifikacionu utakmicu za Mundijal u Kataru.  

- Da, najviše trpi naša reprezentacija... Mi imamo talenata s kojima treba sistematski raditi te sve organizirati na pravi način - na duže staze. Ne može se odjednom postati prava ekipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.