PARIZ

Da li je transfer Mesija u PSG gotova stvar: Za tri zvijezde 150 miliona eura po sezoni

No, to ih nije spriječilo da potraže pomoć od države za isplatu plaća radnika koji rade za nekoliko hiljada eura

Kako se Mesi uklapa u finansijsku priču PSG-a. Arhiva

G. Š. / SN

15.1.2021

Koliko inostrani mediji intenzivno pišu o potencijalnom dolasku Lionela Mesija (Messi - Barcelona) u PSG, čini se to kao gotova stvar, a neki su analitičari izračunali da će jedan od najbogatijih svjetskih klubova samo na plaće trojice zvijezda istresti čak 150 miliona eura po sezoni. No, to ih nije spriječilo da potraže pomoć od države za isplatu plaća radnika koji rade za nekoliko hiljada eura. I uspjeli su, dobili su pomoć...

Prvak Francuske ima oko 700 zaposlenika. Na platnoj su listi portiri, odvjetnici, računovođe, zaposlenici u marketingu, on-line prodaji ulaznica i brojni drugi, a njihove "izdašne" plaće sjest će na teret države. Odnosi se to za 400 radnika, koliko je uspio klub isposlovati.

Podsjetimo, svi francuski klubovi ostali su uskraćeni za golemi novac, jer je dosadašnji vlasnik TV prava izašao iz ugovora s ligom, s sve zbog globalne pandemije koronavirusa. Tvrtka "Mediapro" uplatila je samo 100 miliona eura (prvu ratu), dok obveze iz novembra i decembra nisu ispoštovane (ukupno 325 miliona eura).

PSG je još u martu podijelio otkaze određenom broju ljudi, a tamošnji mediji pišu da je klub u očajnoj situaciji, s obzirom na to da nema kontinuiranog priljeva prihoda.

Kako se Mesi uklapa u ovu priču, teško je reći, no Arapima je dovoljna jedna uplata i sve se to okrene preko noći, konstatuju SN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.