REPREZENTACIJA

Fahrudin Omerović za „Avaz“: Domaći selektor za nas je uvijek bolja opcija

Mnogo je tu faktora koji su na strani domaćeg trenera

Omerović: Kad radiš u klubu imaš dosta vremena – od priprema i kontrolnih utakmica, do transfera, a kao selektor nemaš taj luksuz. Arhiva

Piše: G. Šumar

20.1.2021

Fahrudin Omerović, nekadašnji čuveni golman reprezentacije BiH, ali i bivše SFRJ, te priznati trener specijalista, koji nakon uspješne igračke karijere živi u Istanbulu, u razgovoru za „Dnevni avaz“ komentirao je selektorsku križaljku Nogometnog saveza BiH.


Iskustva iz Turske

- S obzirom na naš mentalitet, uvijek je bolja opcija domaći selektor, koji ima i bolji uvid u naš fudbal. Također, mnogo je tu faktora koji su na strani domaćeg trenera - rekao je Omerović i dodao: 

- Kad pogledam i iskustva iz Turske, gdje su kao selektori radili kvalitetni strani treneri – od Hidinka do Lučeskua, koji su velika imena, ali su ovdje imali problema upravo zbog drugog mentaliteta i drugih problema koji su specifični za ovu sredinu. Zbog toga mislim da je bolje rješenje za selektora domaći trener, ali to ne znači apriori da sam protiv stranaca.

Niko nije protiv stranaca, vrhunskih stručnjaka.

- Normalno, premda su i ta velika, spomenuta imena ovdje imala dosta problema, te nisu imala velikih uspjeha upravo zbog tog mentaliteta. Jer, nije isto kao strani trener raditi u klubu i biti selektor. To je sasvim drugačije. Kad radiš u klubu imaš dosta vremena – od priprema i kontrolnih utakmica, do transfera, a kao selektor nemaš taj luksuz. Na klupi reprezentacije nemaš puno ni vemena ni prostora za rad. S druge strane, poznavanje mentaliteta i relacija određene sredine je jedan veoma bitan faktor za stvaranje atmosfere i nekih drugih, boljih, pozitivnijih relacija u svlačionici. Kada dođe stranac, malo je to teže uspostaviti, i emocionalne relacije sa igračima, i sve ostalo - analizira poznati Tuzlak.


Varešanović, Omerović, Kodro.... Arhiva

Opširniji plan

Na konstataciju da je u ovom trenutku niz slobodnih naših trenera – od Safeta Sušića i Faruka Hadžibegića, do plejade mlađih trenera, Omerović dodaje: 

- U pricipu, probleme u našoj reprezentaciji treba rješavati malo dublje, od korijena. Treba to gledati malo šire... Ali, to je stvar Saveza, šta oni žele? Ako žele rad na dugoročne staze onda treba izabrati selektora koji već ima nekog iskustva u tom radu, ali i poznaje okolnosti u našem fudbalu. Treba napraviti opširniji plan, a ne samo da se vežeš za utakmicu – danas smo dobili, sutra smo izgubili... Neke probleme treba rješavati iz korijena, a za to treba i trenerskog i organizacionog iskustva. A tek poslije toga dolazi izbor i selektiranje igrača, te stvaranje nekih drugih stvari.

Veliki rizici

Omerović je već više od godinu, nakon što je napustio klupu Konjaspora, bez kluba. 

- Problem je što šef s kojim radim – Ajkut Kočaman, od samog početka odbija sve ponude zbog pandemije. Jednostavno, ne želi raditi u ovom periodu, upravo zbog spomenute organizacije posla.. U vrijeme ove pandemije dolazi do reorganizacije u klubovima, do smanjenja budžeta i nekih problema s kojim se možete suočiti u prvoj ili drugoj sedmici rada. U tim okolnostim ni trener nema mogućnost da u hodu rješava neke probleme, jer je rezultat uvijek u prvom planu. Zbog toga su veliki rizici... Odlučili smo malo sačekati i vidjeti kako će se to sve odvijati – rekao je Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.