PROCESI

Vrhovni sud Hrvatske raspravlja o izvlačenju novca iz Dinama, Mamić se javlja videolinkom

Mamić je sa svojim saradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 26 miliona eura duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika

A. J. / Fena

Mamić osuđen da je pribavio čak 52 miliona kuna za sebe

Foto: Arhiv


Više od dvije i po godine od nepravomoćne presude Vrhovni sud Republike Hrvatske u utorak je počeo raspravljati o žalbama na prvu presudu odbjeglom Zdravku Mamiću i njegovim suoptuženicima za izvlačenje 116 miliona kuna (oko 15 miliona eura) iz zagrebačkog NK Dinama.

Tvrdi da je presuda nezakonita

Iako je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu Mamić pobjegao pred hrvatskim pravosuđem na javnu sjednicu Vrhovnog suda RH trebao bi se uključiti videovezom iz BiH, navodi Hina.

Zajedno sa svojim adokvatima i suoptuženicima Mamić od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita.

USKOK se, iako zadovoljan što su optuženici osuđeni, na presudu žalio jer smatra da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 miliona kuna za sebe i još 25 miliona kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

Uz Zdravka Mamića, nepravomoćno osuđenoga na šest i po te Zorana Mamića kažnjenoga s četiri godine i 11 mjeseci zatvora, na prvom je suđenju bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović dobio tri godine, a poreznik Milan Pernar četiri godine i dva mjeseca zatvora.

U međuvremenu Mamić je sa svojim saradnicima zaradio nove optužnice zbog izvlačenja novca iz Dinama, a početak suđenja za nezakonitosti teške oko 200 miliona kuna (oko 26 miliona eura) duže se vrijeme odgađa zbog bolesti optuženika.

Lažna SMS prepiska

Iako ne dolazi na svoja suđenja Mamić je od bijega preko granice videovezom već svjedočio pred osječkim Županijskim sudom u postupku Franji Vargi optuženom da je izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je navodno trebao dokazati da je Mamić žrtva politike i pravosuđa u postupku o kojemu sada odlučuje Vrhovni sud.

Nakon što razmotri sve argumente obrane i tužiteljstva Vrhovni sud RH donijet će odluku iza zatvorenih vrata i objaviti je naknadno.

Više o temi Zdravko Mamić

REPREZENTACIJA
Ko je novi selektor "Zmajeva" Ivailo Petev
NA VRH

Podijeli članak na