FEBRUARSKI TURNIR

Velež je na današnji dan "demolirao" zagrebački Dinamo: Kako je Slišković dobio opkladu od sudije

Rođeni su imali strašan tim. FK Velež

Piše: G. Šumar

9.2.2021

Na današnji dan, 9. februara 1980. godine, odigrana je najefikasnija utakmica Februarskog turnira, koji se održavao u Mostaru u organizaciji FK Velež, u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Mostara.


Dvije anegdote

- Utakmica između Veleža i zagrebačkog Dinama završila je rezultatom 9:2, a utakmicu su obilježili sa po četiri gola Vladimir Skočajić Taramba i Blaž Slišković Baka, dok je jedan dodao i Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo bili su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić. Bio je to jedan od najtežih poraza Dinama u svojoj velikoj historiji. S obzirom na poklapanje datuma i rezultata, nije trebalo puno mostarskoj raji da sklopi uzrečicu: Deveti drugog, devet dva! Kako to obično bude, ovakve utakmice nose i razne anegdote, koje se i dan danas prepričavaju. Jedna je da se Baka Slišković kladio da sudijom Dušanom Maksimovićem da će pogoditi iz slobodnog udaraca, praktično iz mrtvog ugla. Sudija je prokomentarisao da nema teorije, a naravno, Baka ga je razuvjerio, lopta je završila u mreži Dinama. Nakon utakmice, Maksimović je sačekao Baku i ispoštovao okladu, podsjećaju iz FK Velež.

Druga anegdota je da su se igrači Dinama nakon utakmice pravdali za blamažu pred igračima Veleža:

- Ma, danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili, pa… - govorili su Modri, na šta im je Baka Slišković odgovorio:

- A što mislite gdje smo mi bili?


Sastavi timova

Za Rođene su tada igrali: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukičević (Jerković), Matijević, Đurasović, Okuka, Ledić (Zovko), Slato, Skočajić (Kalajdžić), Slišković. Trener: Vukašin Višnjevac. S druge strane terena bili su Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić. Trener: Vlatko Marković.

Utakmicu je gledalo 16 hiljada navijača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.