LEGENDE

Meho Kodro za "Avaz": Mesi je ’vruć krompir’ za novog predsjednika Barse

Pjanić je profil Barceloninog igrača i može da se snađe u tome svemu, ponovo ističe Kodro

Kodro: Barsa se odmah nakon izbora predsjednika, što prije, mora reorganizirati. Arhiva

Piše: Goran Šumar

7.3.2021

Barcelona našeg Miralema Pjanića danas će dobiti novog predsjednika koji će naslijediti Đozepa Bartomeua (Josep Maria) nakon njegove ostavke zbog velikih problema u klubu i pritiska navijača. Trojica kandidata čija će imena biti na listiću za glasanje su Đoan Laporta (Joan), koji je početkom prošle decenije bio predsjednik Barse te Viktor Font ( Victor Font) i Toni Freiša (Freixa), nekadašnji advokat kluba.


Laporta favorit

- Dosta je neizvjesna borba za predsjednika - rekao je nekadašnji napadač Barse Meho Kodro, koji trenutno s dosta uspjeha trenira švicarsku Lozanu „Ouch“.

- Ali definitivno, što prije Barsa završi tu priču prije će se početi rješavati krucijalne stvari, organizacijske i strukturalne u samom klubu, pa čak i šire. To je vrlo važno zbog toga što se već duže vrijeme nalaze u komfuznoj situaciji.

Slavni klub je u velikim problemima na svim nivoima, a dva najveća su dug od 840 miliona eura i potencijalni odlazak Lionela Mesija (Messi), najveće zvijezde tima kojem ugovor istječe na ljeto.

- Barsa se odmah nakon izbora predsjednika, što prije, mora reorganizirati. Definitivno, ovako više ne ide, konstatira Kodro i prognozira pobjedu Laporta.

- Mislim da je favorit... Medijski je jak, već je bio predsjednik u zlatno doba, a zna da se snalazi u ovakvim situacijama.

Na konstataciju da je Laporta najviše igra na navodni ostanak Mesija, Kodro dodaje:

- Svi oni igraju na njega, ali nisam siguran – ko god da pobijedi, da će Mesi ostati. To je situacija koju se brzo treba riješiti. Kako, ne znam, jer i on u zadnju godinu najavljuje da neće nastaviti saradnju. Mesi će za bilo kojeg predsjednika biti „vruć krompir“.


Pjanićev status

U predsjedničkoj kampanji je bilo popularno pričati o Mesiju i imati ga kao aduta, ali vidjet ćemo kako će uskoro riješiti taj problem. Mislim da se Barsa mora čak malo i reorganizirati, da ne bude tolika zavisnost od Mesija. Nije to lagana priča, ali vidjet ćemo kako će ići dalje.

Neizbježna tema oko Barse i Pjanićev status.

- Mire ima malo nezgodan status. Definitivno, to je stvar trenera Ronalda Kumana koji na njegovim pozicijama prije vidi neke druge igrače, koji mu odgovaraju iz taktičkog razloga. Ali, ja ostajem pri svom mišljenju, a to je da je Pjanić profil Barceloninog igrača i da može da se snađe u tome svemu. Sada je u nemilosti trenera i žrtva tih nekih taktičkih zamisli trenera - zaključio je Kodro 

Nemamo imperativ

Gostujućom pobjedom (3:1) u nad drugoplasiranim Šafhauzenom, trećeplasirana Lozana se ponovo vratila u borbu za ulazak u Superligu Švicarske.

- Nemamo nikakav imperativ za nešto veliko. Imam ugovor na dvije sezone, a prva godina je konsolidacija, da vidimo na čemu smo... U novembru ili decembru malo su apetiti porasli, ali znate kako to otprilike izgleda. Otvorila se neka priča, te htio ti to ili ne, mi smo gore. Imali smo malu krizu početkom januara, nakon odmora, ali u posljednja četiri derbija smo ostvarili dvije pobjede i dva remija. I odmah je drugačija priča. Vidjet ćemo šta možemo i dokle ćemo dobaciti - rekao je Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.