ROĐENI

Semir Tuce iz Lucerna za „Avaz“: Želim da Veležovih 100 godina slavimo u Evropi

Jedino dobro u svemu ovome, od korona krize do svega ostalog, jeste što naši „Rođeni“ konačno igraju dobro, ističe legendarno lijevo krilo Veleža

Semir Tuce. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.4.2021

Nekadašnji as Veleža, ali i reprezentativac bivše Jugoslavije, Semir Tuce (57), u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao je da su PSG i Bajern odigrali „finale prije finala“.


Najbolje ekipe

- Žao mi je što je jedna od ta dva tima, odnosno, Bajern (nakon ukupnog rezultata 3:3 - 2:3, 0:1, op.a.), morao ispasti već u četvrtfinalu - rekao je Tuce, koji nakon uspješne igračke karijere živi u Lucernu, te dodao:

Velika je šteta što, u ovom trenutku, dvije najbolje ekipe u Evropi neće igrati u finalu. Ipak, međusobno su odigrali dvije vrhunske utakmice, bez kalkulacija. Baš smo mogli uživati... Od preostalih ekipa nema nijedna za koju sam nešto posebno vezan, ali bih volio da Pariz konačno ode na krov Evrope. Igraju atraktivno, ne kalkuliraju, idu dobro u oba pravca. A, također, imaju i dobre igrače koje je milina gledati.

Nakon što su eliminirali dva velika tima – Barcelonu i Bajern, PSG na putu do finala čekaju i dueli s Mančester sitijem, koji je, također, jedan od favorita u Ligi prvaka.

- Mislim da je Pariz jači od Sitija, premda u tim duelima može biti svašta. Ne znam, možda je vrijeme da PSG već jednom osvoji i evropsku titulu. S druge strane, i Real uvijek može odigrati dobro, ali to nije onaj, tako da kažem, stari „Kraljevski klub“, kao prije. Volio bih da drugi finalista bude Real, koji igra atraktivnije od Čelzija. Tu su i Luka Modrić, Karim Benzema... Volim gledati atraktivne fudbalere, a Čelzi, kako to mi kažemo, ne igra za dušu navijača i ljubitelja fudbala – ističe legendarno lijevo krilo „Rođenih“.


Pozitivan šok

Iako smo namjeravali nastaviti razgovor o evropskim fudbalskim temama, uslijedilo je pitanje:

- Je li Baka Slišković definitivno preuzeo Željezničar?

Nakon odgovora Tuce je dodao:

- Pa dobro, uprkos brojnim problemima koji su se nakupili, vjerujem da Baka kod igrača može izazvati pozitivan šok. No, jedino dobro u svemu ovome, od korona krize do svega ostalog, jeste što naši „Rođeni“ konačno igraju dobro. Svaka im čast, pratim sve to s posebnom pažnjom. I da ne uđu u Evropu, ove godine su uradili dobar posao. Drago mi je što ponovo i treneri protivničkih ekipa imaju samo riječi hvale za „Rođene“ te igraju najljepše, najbolje... - hvali svoj klub Tuce.

Na konstataciju da Velež polako vraća stari sjaj, od izgradnje stadiona „Rođeni“ do formiranja respektabilne ekipe, Semir dodaje:

- Iduće godine slavimo 100 godina postojanja. Ako Bog da, vjerujem da ćemo to zaokružiti i s plasmanom u Evropu. Naš Red Army je na spektakularan način nedavno proslavio 40 godina postojanja, a uvjeren sam da će za 100. rođendan „Rođenih“ biti još veća fešta. Svi polako starimo, ali naš Velež ostaje uspravan, ponosan i velik.

Korona kriza

- Skoro pola godine ovdje ništa nije radilo, a sada su malo otvorili terase i bašte. Ne znam, izgleda da će ovi problemi s koronom ostati cijeli život. Kad misliš da ide nabolje, odjednom dođe još gore. Izgleda da ćemo morati nastaviti stalno živjeti s maskama i svim ovim. Ali, ne daj Bože da bude još gore, dobro je, šta ćeš - rekao je Tuce

Problemi s kukom

Tuce je zbog povrede kuka igračku karijeru morao završiti u 31. godini, kao igrač Lucerna. Zbog sportske penzije vezan je za Švicarsku...

- Opet imam problema i s kukom, i s leđima. Na to utječe i ovo vrijeme, non-stop se mijenja - čas je 25 stepeni, pa odjednom 2 ili 3 stepena - prenosi Tuce

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.