BAJERN MINHEN

Rumenige stao u zaštitu Salihamidžića: Odnos javnosti prema Braci nije pošten

Bajern dobiva najmlađeg trenera u historiji

Flik i Salihamidžić. AFP

G. Š. / Sportske novosti

26.4.2021

Štutgart nije uspio promovirati Bajern u prvaka Njemačke. Nisu Švabe imale previše šansi kod Lajpcigu, poraženi su 2:0. Ipak, teško je povjerovati da će se nešto revolucionarno dogoditi u posljednja tri kola u koja Bajern ulazi sa sedam bodova prednosti i u sljedećem kolu, koje je na rasporedu tek za dvije sedmice mogu potvrditi devetu titulu prvaka. U međuvremenu će se rasplesti i situacija s Hansijem Flikom (Flick).


Trenerska križaljka

- Dogovorili smo se da ćemo svi zajedno sjesti nakon utakmice s Majncom - kazao je Karl-Hajnc Rumenige (Karl-Heinz Rummenigge), izvršni predsjednik Bajerna koji se do sada držao po strani što se tiče budućnosti aktualnog trenera.

- Sada nemamo utakmicu dvije sedmice i ovo je pravo vrijeme za razgovor - dodao je Rumenige.

Flik je nedavno izjavio kako na kraju sezone želi napustiti klupu Bajerna, premda ga ugovor veže do ljeta 2023. godine. Mnogi su to odmah povezali s reprezentacijom, jer nakon Eura aktualni selektor Njemačke Joahim Lev (Joachim Low) odlazi sa svoje pozicije nakon 15 godina. U Savezu nisu nikada krili da baš u Fliku vide idealnu zamjenu za njega. Jasno, u Bajernu sada pokušavaju izvući najbolje za sebe, oni imaju sve karte u rukama.

- Želimo li udovoljiti Flikovoj želji, sve strane moraju sarađivati kako bismo pronašli najbolje rješenje za Bajern. Nemojmo smetnuti s uma da je Flik trener koji je ostvario historijski uspjeh i s čijim smo radom jako zadovoljni - dodao je izvršni predsjednik Bavaraca.

Sigurno da je jedna od stavki u tim razgovorima i odšteta koju bi Bajern tražio za prijevremeni raskid ugovora, pogotovo ako dođe do razlaza. Tada i Bajern mora u potragu za trenerom, u Minhenu ni ne kriju da im je želja dovest Juliana Nagelsmana (Nagelsmanna - 33), no to sigurno neće biti jeftina opcija jer mladi trener ima s Lajpcigom ugovor do ljeta 2023. godine. DFB s druge strane neće ni ulaziti u pregovore s Flikom dok je ovaj pod ugovorom s Bajernom. Aktualni trener Bayerna stoga ima tri opcije.


Tri opcije

Prva i najjednostavnija je da zainteresirani klub ili Savez dođe i plati traženu odštetu. Druga opcija je ostanak Flika pod ugovorom (te primao plaću, osam milijuna eura bruto), ali bi uzeo stanku od godinu dana i 2022. godine raskinuo ugovor. Treća je pak da sam Flik otkupi svoj ugovor.

Vidjet ćemo što će sljedeći dani donijeti i premda je većina javnosti na njegovoj strani, u Bajernu su stali iza Hasana Salihamidžića, potvrdio je to i Rumenige.

- Odnos javnosti prema Braci nije pošten, mi u Bajernu sve radimo zajedno, pogotovo kada planiramo igrački kadar. I trener je također involviran u razgovore - zaključio je Rumenige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.