NAJAVE

UEFA će odmetnike kazniti dvogodišnjom suspenzijom

Neće biti nimalo milosti

Obavljeni razgovori sa svih 12 klubova. Twitter

N. Demirović

5.5.2021

Englezi se predali, Inter se premišlja, Real, Barcelona, Juventus i Milan čuvaju vatru. 

Rekao je Aleksandar Čeferin da će Evropska fudbalska federacija (UEFA) preduzeti žestoke sankcije protiv klubova koji su pokušali da se odmetnu i formiraju evropsku Superligu, a izgleda da je na dobrom putu. Kako javlja utjecajni "ESPN", u Nionu planiraju da sve neposlušnike kazne dvogodišnjom zabranom učešća u Ligi prvaka ili Ligi Evrope, prenosi "Mozzartsport."


Moraju se dovoljno distancirati

Više različitih izvora „šapnulo“ je američkom mediju da bi „prljavih 12“ morali dovoljno distancirati od projekta kako bi izbjegli izbacivanje iz UEFA klupskih takmičenja. U suprotnom milosti biti neće. Bez obzira kako se ko zvao. Toliko je Čeferin odlučan ili razočaran postupcima onih koji su pokušali da naprave „zatvorenu“ ligu, samo za bogate.

"ESPN" dodaje da je UEFA minulih desetak dana obavila razgovore sa predstavnicima svih 12 klubova s namjerom da od njih dobije formalnu potvrdu da neće nastaviti u budućnosti da se bavi projektom Superlige. Do srijede se dogovorila sa sedam. Privoljela je Arsenal, Čelzi, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem i Liverpul, kao i Atletiko Madrid. Navodno je i Inter bio blizu da kaže „da“, mada sa novim prvakom Italije sporazuma još nema.

Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan i dalje tvrdoglavo drže pozicije, ali prema pisanju "ESPN-a" rizikuju da ih UEFA pozove na kršenje člana 51. njenog Statuta po kojem „nema udruživanja klubova ili saveza bez dozvole UEFA“.


Jesu li prekršili propise

I to je, smatraju čelnici Evorpske kuće fudbala, dovoljno da se posegne za sankcijma po kojima bi oni koju su se udružili – a nisu izašli iz Superlige – mogli da „lete“ iz Lige prvaka ili Lige Evrope, zavisno gdje bi se takmičili na osnovu plasmana u nacionalnim ligama.

S druge strane, po dva španska i italijanska giganta smatraju da nisu prekršila propise, jer su od UEFA i FIFA zahtjevali „priznanje“, a ne „cijepanje“ i da su sa te strane – čisti.

Suštinski, ako devet od 12 „odmetnika“ objavi da se povuklo sa projekta Superlige ona bi zvanično prestala da postoji. Potrebna su joj još dva priznanja da bi se definitivno razbila cijela ideja.

Ni odmetnicima , ni UEFA-i nije u interesu da se proces vuče po sudovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.