EKSKLUZIV

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Bh. fudbal pod prismotrom UEFA-e

Kroz novi sistem takmičenja naše klubove trebamo staviti u situaciju da budu spremni kao evropski klubovi, smatra naš fudbalski stručnjak

Faruk Hadžibegić. Arhiva

Piše: G. Šumar

31.5.2021

Spuštena je zavjesa na još jednu bh. premijerligašku sezonu, koja je podigla puno prašine u fudbalskim krugovima – od sudijskih, blago rečeno, previda i(li) lakrdija, do istupanja iz lige FK Olimpik. Zbog toga je Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), kako saznajemo, Premijer ligu BiH, bh. fudbal i Nogometni savez Bosne i Hercegovine stavila pod posebnu lupu, odnosno prismotru.


Nove informacije

- I ja sam dobio tu istu informaciju iz Niona (sjedište UEFA-e – op.a.), potvrdio je naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić, te dodao:

- Imam naznaka da smo pod prismotrom, a tokom sedmice, u svakom slučaju, raspitat ću se o detaljima, odnosno o čemu se tačno radi i u kojem je to stanju, obliku.

No, Hadžibegić smatra da bh. fudbal, ipak, napreduje.

- Kad pogledam prvih sedam-osam mjesta na tabeli, sve su to bivši prvoligaši iz nekadašnje Jugoslavije, koji imaju svoje strukture, historije... Trenutno, počev od Sarajeva, pa do Željezničara, klubovi imaju finansijskih problema, ali bh. fudbal ide nabolje.

Na pitanje kako ste Vi vidjeli drugi dio sezone, naš fudbalski stručnjak s pariskom adresom odgovara:

- Iz godine u godinu, ponavljam, prvenstvo je kvalitetnije. Istina, neki elementi su i (po)kvarili slast i kvalitet bh. fudbala. Razočaran sam rezultatom mog Sarajeva, koje je prosulo puno bodova za tako mali period. Teško da tu mogu razumjeti bilo kakve razloge, jer Sarajevo je nakon 19 kola imalo plus 13 bodova u odnosu na Borac, a za proljetnih 14 kola završilo je u minusu... To je jako puno. S druge strane, možda je došao moment da se promijeni sistem takmičenja u Premijer ligi BiH, ističe Hadžibegić, koji konstatira da je sadašnji sistem takmičenja dao svoje rezultate.

- No, trebalo bi ga unaprijediti. Predlažem da se na tu temu organizira okrugli sto kako bi onda našli najbolje rješenje. Kroz novi sistem takmičenja naše klubove trebamo staviti u situaciju da budu spremni kao evropski klubovi s kojim hoćemo da igramo. Mislim da bi novi sistem takmičenja i ekonomski pogodovao bh. klubovima, a da li je to povećanje lige ili reorganizacija ovoga sistema, o tome svi zajedno trebamo razgovarati. I ovaj sistem je dao puno dobrih stvari, ali sve ima svoje vrijeme trajanja - naglašava Hadžibegić.


Povećanje lige

Predlaže povećanje broja klubova u Premijer ligi BiH.

- S obzirom na to da se u čitavoj Evropskoj uniji igraju lige od 18 ili 20 klubova, a stadioni su puni, TV kuće se otimaju za televizijska prava... ne znam zbog čega i mi ne bismo razmišljali o većem broju klubova u Premijer ligi BiH. To je svakako pitanje za dublju analizu - zaključio je Hadžibegić.


Pobjeda fudbala

Hadžibegić je finale Lige prvaka Mančester siti – Čelzi 0:1, kako kaže, gledao s posebnim merakom.

- Baš se dobro igralo. Prije utakmice sam se bojao da to ne bude kao prošlo finale – tužno, i s aspekta kvalitetu igre, i bez publike. Međutim, UEFA je imalo potpuno pravo što je odobrila prisustvo od 16.000 do 20.000 navijača i odmah su igrači,bili pozitivniji. Siti je imao dominaciju u posjedu lopte, ali odbrambeni sistem Čelzija je funkcionirao perfektno. Mobilnost i angažman igrača kluba iz Londona bio je izvanredan. To je bio primjer koji bi trebao ući u škole fudbala. Moram čestitati i Čelziju. Mislim da je pobijedio fudbal - analizira Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.