EURO 2020

Premijernu utakmicu 16. izdanja Evropskog prvenstva igraju Italija i Turska

Susret je na programu sutra od 21:00 sat

Italija i Turska otvaraju EURO. TWITTER

E. Ćosić

10.6.2021

Evropsko prvenstvo koje se trebalo igrati prošle godine, ali je zbog globalne pandemije odgođen, počinje sutra. Premijernom utakmicom na stadionu Olimpiko između Italije i Turske (21:00) počinje 16. izdanje prvenstva Starog kontinenta.

Oprezni su i jedni i drugi. Italija ne zna za poraz već 27 utakmica zaredom, a nisu primili ni jedan jedini gol u 2021. godini. S druge strane je selekcija Turske koja je odigrala odlične kvalifikacije i sa nekoliko kvalitetnih pojedinaca i iskusnim selektorom Senolom Gunešom nisu tim koji se treba olako shvatiti. O količini opreza i jednih i drugih dovoljno govore izjave selektora, s jedne strane Roberta Manćinija (Mancini), te Senola Guneša sa druge strane.

- Turska je veoma dobra ekipa, jer su njihovi igrači tehnički i fizički prilično jaki. Mnogo su napredovali. Bit će isto i protiv Švicarske i Velsa. Ova grupa je prilično teška. Teško je pronaći neku slabu ekipu na takmičenju kao što je ovo - poručio je Manćini.

- Rezultat iz prve utakmice nam je bitan, pobjeda ili remi mogu prouzrokovati zbrku u grupi. Nadam se tome. Želim vidjeti našu snagu u prvoj utakmici, ali i ako izgubimo bitno je da odigramo dobro. Uspjeh je plasman na Euro, ali ne moramo se zaustaviti na tome - riječi su selektora Turske Guneša.



Odlične forme

Obje selekcije su u odličnim formama. Pogledamo li posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima koje su odigrali, neporažene su i Italija i Turska, s tim da "Azuri" imaju šest pobjeda, dok su Turci dva puta odigrali neriješeno.

Italija: Bosna i Hercegovina (2:0), Sjeverna Irska (2:0), Bugarska (2:0), Litvanija (2:0), San Marino (7:0), Češka (4:0)

Turska: Nizozemska (4:2), Norveška (3:0), Latvija (3:3), Azerbejdžan (2:1), Gvineja (0:0), Moldavija (2:0)



Potencijalni starteri

Na zvaničnoj stranici UEFA-e stoje i početni sastavi u kojima se predviđa da će dvije selekcije istrčati na teren stadiona Olimpiko:

Italija: Donaruma (Donnarumma), Florenci (Florenzi), Bonući (Bonucci), Kjelini (Chiellini), Spinacola (Spinazzola), Barelja (Barella), Žoržinjo (Jorginho), Lokateli (Locatelli), Berardi, Imobile (Immobile), Insinj (Insigne)

Turska: Ugurđan Čakir (Ugurcan Cakir), Zeki Čelik (Celik), Merih Demiral, Čaglar Sojunču (Caglar Soyuncu), Umut Meras, Okaj Jokušlu (Okay Yokuslu), Ozan Tufan, Hakan Čalhanoglu (Calhanoglu), Džengiz Under (Cengiz), Kenan, Burak Jilmaz (Yilmaz).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.