EURO 2020

Risto Vidaković iz Madrida za „Avaz“: Jedini problem Španije je što igraju u Sevilji

Oni su pod velikim pritiskom, pogotovo nakon što se javnost okren ula protiv njih, rekao je bivši as FK Sarajevo

Vidaković: Portugal se već nakon prvog kruga vraća kući?. Agencije

Piše: G. Šumar

23.6.2021

Današnjim utakmicama Slovačka – Španija (18 sati), Švedska – Poljska (18), te Njemačka – Mađarska (21) i Portugal – Francuska (21) završava se prva, grupna faza Eura 2020. Švedska ima četiri boda, Slovačka tri, Španija dva, a Poljska jedan.


Loš teren

Favorizirani Španci čak mogu ispasti iz grupe E.

- Mogu, danas sve ekipe znaju da se brane, pa i Slovaci, koji nisu „naivna“ ekipa - rekao je šef struke Mazije s Maldiva Risto Vidaković, koji se nakon uspješne igračke karijere skrasio u Madridu, te dodao:

Slovaci igraju čvrsto i sve je moguće, mada je Španija, koja ima kvalitet, bolji tim. Jedini problem Španije je što igraju u Sevilji na stadionu La Kartuja, gdje je teren u katastrofalnom stanju. Dosta im otežava jer je spor, nije baš potpuno ravan jer se godinama ne koristi. Niko ne igra na njemu, a sad su ga nasilu spremili za Euro. Međutim, Špancima nikako ne odgovara, njima treba dobar teren, jer igraju prepoznatljiv napadački fudbal. Treba da igraju brzo, a teren im to ne dozvoljava.

No, Vidaković prognozira da će Španci proći dalje.

- To je čisto, tako da kažem, fudbalska prognoza. Što se tiče drugog duela, Švedska je već u drugoj fazi takmičenja, a Poljacima igra samo pobjeda. Poljska bi to, jer Šveđani „nemaju ništa u igri“, trebala dobiti, ali nema tu puno kalkulacija. Ali, bilo bi logično da prođu Šveđani, Španija i Poljska. Inače, Španci su pod velikim pritiskom, pogotovo nakon što se javnost okrenula protiv njih. I zbog toga će to biti veoma teška utakmica. Ako Španija ne otvori utakmicu kako treba rano, može da im se iskomplicira situacija. Ponavljam, pod velikim su pritiskom, a mlada su ekipa, nema tu puno iskusnih igrača koji su igrali velika takmičenja - analizira nekadašnji as kluba s Koševa iz Šekovića.


Risto Vidaković. Arhiva

Tri favorita

U grupu F Francuska je već u drugom krugu (četiri boda), dok vizu traže Njemačka, Portugal (po tri boda), pa čak i Mađarska (bod).

- U toj grupi su tri favorita Eura, aktuelni prvak Evrope Portugal, te, bar prema mom mišljenju, dvije trenutno najjače ekipe – svjetski prvaci Francuzi i Nijemci. Neki kažu da su tu još i Belgijanci, ali mi oni nisu baš kompletan tim, mada imaju kvalitetne igrače prema naprijed. Da se vratim na grupu F, mislim da su Francuzi mnogo jači od Portugala, koji bi već nakon prvog kruga mogao otići kući. Sve zavisi i od Nijemaca, mada Francusku i Portugal remi zajedno ostavlja u takmičenju. Sve je moguće – zaključio je nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije.

Osvojio titulu

Vidaković se nakon osvojene titule s Mazijom vratio u Madrid.

- Odmah smo trebali igrati Ligu prvaka Azije (AFC), ali još se oko toga ne zna ništa zbog pandemije koronavirusa. „Balon“ AFC-a se trebao igrati kod nas, ali se odjednom pojavio veliki broj zaraženih na Maldivima, te je došlo do odgode tog takmičenja. Posljednja informacija je da bi se prvi krug AFC-a trebao odigrati u avgustu, ali previše se odugovlači. Postoji mogućnost i da se skroz suspendira to takmičenje. Sve će se znati početkom jula - ističe Vidaković.


Svi hoteli otvoreni

Kako kaže Vidaković, turizam na Maldivima nije stao.

- Turizam na Maldivima normalno funkcionira. Svi hoteli na maldivskim ostrvima su otvoreni, s tim što mi, stranci, koji živimo u glavnom gradu, ako odemo na ta ostrva, moramo se vratiti u matične države. Kasnije nema zadržavanja - kaže Vidaković.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvijiti "PlayStation", a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.