INTERVJU

Starčević: Turci su najveće razočarenje, šanse Hrvatske protiv Španije nisu velike

- Pozitivno su me iznenadile Danska, te Mađarska koja je odigrala odlično protiv Francuske i Njemačke. Nažalost, nisu prošli dalje, ali su istinsko osvježenje, kaže Slobodan Starčević

Selektor U21 tima BiH zadovoljan je do sad prikazanim fudbalom na EURU. FSBIH

Piše: M. Kadić

26.6.2021

Selektor U21 selekcije BiH, Slobodan Starčević, aktivno prati dešavanja na Euru 2020. koje je ovih dana sportski događaj broj 1 u Evropi i šire.

Za portal Avaza ovaj poznati bh. stručnjak govorio je o dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva, dao nam svoju analizu, te se osvrnuo na ono što nas očekuje u ostatku takmičenja koje se nastavlja danas utakmicama osmine finala, a prve će na teren izaći selekcije Velsa i Danske (18 sati), te Italije i Austrije (21).

Naš sagovornik kaže kako je zadovoljan do sad viđenim na EURU.

- Nakon odigranih 36 utakmica mogu reći da sam prilično zadovoljan prikazanim fudbalom jer je veliki broj reprezentacija spreman da vrši pritisak i sa loptom i bez lopte. Igra se u visokom ritmu, ali se ne zanemaruje taktika. Primjetno je da veći broj reprezentacija igra sa tri igrača u zadnjoj liniji, koji omogućava kako defanzivnu stabilnost, tako i veoma dobru ofanzivnu kapacitetu, jer sigurno treba naglasiti činjenicu da je već postignuto 94 gola, ili 2,62 gola po utakmici, kaže Starčević, te nastavlja:

- Pored ranijih zvijezda, pojavile su se neke nove, ali je primjetno da je tim i funkcionalnost tima na prvom mjestu. Teško mi je izdvojiti favorita za osvajanje Eura, jer gornji dio žrijeba je veoma interesantan i neizvjestan zbog velikog broja potencijalnih prvaka, dok u donjem dijelu žrijeba Danska bi mogla iznenaditi, tako da bi u finalu moglo doći do ponavljanja utakmice iz grupe B, Belgija - Danska, dodao je. 

Što se samih selekcija tiče, selektor Zmajića kaže da su ga pozitivne iznenadile dvije selekcije.

- Pored očekivanih dobrih izvedbi Italije, Belgije, Njemačke, Francuske, Portugala... pozitivno su me iznenadile Danska i Mađarska, pogotovo Mađarska, koja je nošena navijačima odigrala veoma kvalitetno protiv Francuske, a zatim to sve potvrdila i protiv Njemačke na Alijanc Areni. Nažalost nisu prošli dalje, ali su istinsko osvježenje. Slabije od očekivanog pogotovo prve dvije utakmice odigrale su Hrvatska i Španija, ali su se u trećoj utakmici vratili na očekivane izvedbe. A ako uzmemo kvalitetu igranja u kvalifikacijama, najveće razočarenje je Turska, ističe Starčević. 

Starčević je mišljenja da će Lukaku i društvo izbaciti Portugalce. UEFA

Češka može iznenaditi Nizozemsku

Evo kako selektor mlade selekcije Bosne i Hercegovine vidi parove osmine finala Evropskog prvenstva: 

Vels – Danska

Već sam naglasio da mi se sviđa Danska igra i energija, te u ovoj utakmici dajem prednost Dancima, ispred veoma neugodnih Velšana predvođenih Bejlom (Bale) i Remzijem (Ramsey).

Italija – Austrija

- Veoma dobre utakmice i kvalitet vidjeli smo kod Italijana, dajem njima blagu prednost nad njemačkim "bundesligašima" iz Austrije.

Nizozemska – Češka

- Očekujem veoma neizvjesnu utakmicu, jer ofanzivni Nizozemci igraju protiv veoma mudrih Čeha, koji preko svog najboljeg strijelca Šika (Schicka) mogu iskoristiti svaku šansu i prostor, koji im protivnici ostave.

Belgija – Portugal

- Belgija je veoma kvalitetna, pogotovo povratkom De Bruijnea (De Bruyne) i Vitsela (Witsel), a Portugal je pokazao svoje manjkavosti u utakmici protiv Nijemaca, tako da Belgiji dajem veliku šansu za pobjedu. 

Hrvatska – Španija

- Iako su u zadnjem kolu grupne faze probuđena ova dobra dva tima, ipak više šanse dajem Španiji.

Selektor U21 tim BiH očekivao je mnogo više od Španaca. UEFA

Gvardiol iznad ostalih

Francuska – Švicarska

- Iako slabije igraju na nisko postavljeni blok, kakav očekujem od Švajcaraca, mislim da je aktuelni svjetski prvak u ovoj utakmici veliki favorit.

Engleska – Njemačka

- Najveći protivnici evropskog prostora i pravi derbi osmine finala, a ovom prilikom dajem veće šanse Nijemcima, u skladu sa izjavom Linekera, koka kaže: "fudbal je jednostavna igra, gdje 22 igrača udaraju loptu, a na kraju pobijede Nijemci".

Švedska – Ukrajina

- Prednost dajem Švedskoj jer mislim da je bolje takmičarski poredana ekipa i ne vjerujem da će ispustiti ovako veliku šansu, rekao nam je Starčević.

Za kraj, bh. trener nam je otkrio ko mu je od mlađih igrača na Euru najviše skrenuo pažnju:

- Mislim da je neposredno prije početka Eura 2020 odigrana završnica U21 Eura onemogućila učešće većeg broja mladih igrača, ali ja bih istakao Joška Gvardiola, igrača koji je 2002. godište i koji svojom kvalitetom igre i standardnošću plijeni pažnju i pokazuje da je naša regija nepresušan izvor talentovanih momaka, zaključio je Slobodan Starčević.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.