EURO 2020

Mateus: Jogi Lev je bio tvrdoglav, držao se nečega što na kraju nije donijelo uspjeh

Ako odete do trenera i razgovarate s njim, onda ne možete da kažete da ste igrali sistem koji na kraju niste željeli

Lotar Mateus. Arhiva

G. Š. / Mozzart

1.7.2021

Nijemci i dalje ne mogu doći sebi, ne toliko zbog poraza od Engleske, prvog na velikim takmičenjima poslije 55 godine, koliko zbog bezidejne igre koju je forsirao Joahim Lev (Joachim Low). Najglasniji u kritikama sada već bivšeg selektora bio je rekorder po broju utakmica u nacionalnom timu Lotar Mateus (Lothar Matthaus).


Moramo razgovarati o taktici

- Naravno, moramo razgovarati o taktici, jer igrači nisu željeli igrati u njegovom sistemu. Jogi Lev je bio tvrdoglav, držao se nečega što na kraju nije donijolo uspjeh. Kimih (Joshua Kimmich) se nije osjećao prijatno na desnoj strani, a i Miler (Thomas Muller) je također igrao na drugoj poziciji nego u Bajernu... - rekao je Mateus.

Tvrdi da je Lev predugo držao u nacionalnom timu pojedine igrače, koji jesu zaslužni za neke ranije rezultate, poput titule svjetskog prvaka 2014. godine, ali ih je prema njegovom mišljenju vrijeme pregazilo, što je, kako je naveo, bilo očigledno još na Svjetskom kupu 2018. kada su Nijemci prvi put poslije 1938. godine šampionat završili poslije prve faze.

Također je pojedine prozvao zbog pokušaja da svu krivicu nakon eliminacije od Engleske svale na selektora.

- Nojer (Manuel Neuer), Humels (Mats Hummels), Miler, Kros (Toni Kroos)... Imaju karakter. Ako odete do trenera i razgovarate s njim, onda ne možete da kažete da ste igrali sistem koji na kraju niste željeli.

Mateus polaže velike nade u Levovog nasljednika na mjestu selektora Pancera.

- Hansi Flik (Flick) će poboljšati stvari, prije svega promijenit će ih. To je dobro za njemačku reprezentaciju, njemački fudbal. Igre na posljednja dva takmičenja nisu ono što se očekuje od Njemačke, dodao je Mateus.

Uspješan mandat

Njegov saigrač iz ekipe koja je pokorila svijet 1990. godine, Andreas Breme (Brehme) nije toliko kritičan prema Levu, niti je skeptičan kao mnoge kolege kada je u pitanju budućnost njemačke reprezentacije.

- Levov mandat je bio uspješan, a što se tiče Katara (Svjetsko prvenstvo 2022 - op.a.), imat ćemo jak tim koji će pokušati da osvoji titulu, uvjeren je strijelac jedinog gola, sa penala, u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Na drugoj strani, dva bivša reprezentatovca Tomas Helmer (Thomas Helmer) i Kristijan Cige (Christian Ziege) imaju oprečna mišljenja o budućnosti Matsa Humelsa, Tonija Krosa i Tomasa Milera u nacionalnom timu

- Trebalo bi da nastavimo bez Humelsa, Krosa i Milera, direktan je Helmer koji je dodao da krivicu osim Leva treba da ponesu i njegovi saradnici.

- Osim u duelu sa Portugalom, Elf nije imao tempo. Previše se igralo ispočetka, tim jednostavno nije bio dobro uvježban. Pošto nije bilo osjećaja jedinstva tima mora da se ispita cjelokupan stručni štab, zaključio je Helmer.

Cige, njegov saigrač iz ekipe koja je 1996. postala evropski šampion, smatra drugačije.

- U budućnosti bih u tim ugradio iskustvo svjetskih prvaka - Humelsa, Krosa i Milera, ali samo zbog njihovih performansi i bez garancija unaprijed, pojasnio je Cige.


Meler: Najkasnije 2018. sazrilo vrijeme za nešto novo

Andreas Meler (Moler), još jedan velikan njemačkog fudbala, kaže da je Lev trebalo da ode prije tri godine.

- Najkasnije 2018. sazrilo vrijeme za nešto novo, bez ikakvog pokušaja da se umanjuju ogromna dostignuća Leva. U budućnosti bih želio da vidim dašak svježeg vazduha, sistem u kojem se igrači osjećaju prijatno na svojim pozicijama i razvijaju se u skladu sa timom, rekao je Meler.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.