VELIKI PRITISAK

Ukrajinski novinar otkriva: Ševčenko je otišao zbog politike

Artem Frankov piše kako je legenda ukrajinskog fudbala bila pod pritiskom predsjednika Saveza

Ševčenko: Pet godina proveo na klupi reprezentacije Ukrajine. TWITTER

E. Ćosić

2.8.2021

Legenda ukrajinskog fudbala Andrej Ševčenko (Andriy Shevchenko) od jučer više nije selektor državnog tima Ukrajine. Nekada sjajni igrač je ostvarivao dobre rezultate i kao selektor, pa je odluka o razlazu sa fudbalskim savezom te zemlje iznenadila sportsku javnost.

Njemu je ugovor istekao, a kako do produženja nije došlo, ozvaničen je kraj petogodišnje saradnje. Ipak, čini se da Ševčenko nije otišao svojom voljom. O tome piše ukrajinski novinar Artem Frankov, koji otkriva kako je legenda bila pod velikim političkim pritiskom.

- Bio je pod velikim pritiskom prvog čovjeka Saveza Andreja Pavelka (Andrey). On svim silama pokušava da se vrati u politički život Ukrajine. Ide linijom patritizma i nacionalizma. Ševčenko je često pričao ruski jezik i to se određenim ljudima nije dopalo. I ja sam ukrajinski patriota, znam ukrajinski jezik, ali pričam ruski koji mi je maternji. Savez je potom napravio haos među igračima. Političari su se umiješali i situacija je bila veoma teška. Ševčenko kao jedan svjetski čovjek na to nije navikao - rekao je Frankov.

Legendarnog fudbalera bi na selektorskoj poziciji trebao zamijeniti njegov nekadašnji saigrač Serhij Rebrov (Serhiy). Podsjećamo, Ukrajina je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru smještena u grupu D zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. U prvom duelu "Zmajevi" 12. oktobra gostuju Ukrajini, a onda ih 16. novembra dočekuju u Zenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.