KVALIFIKACIJE ZA SP

"Zmajevi" u 95. minuti ostali bez pobjede: Zainutdinov sjajnim slobodnjakom donio bod svom timu

Kazahstan osvojio veliki bod na Bilinom Polju

Detalj sa utakmice u Zenici. ANADOLIJA

Piše: E. Ćosić

7.9.2021

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela doći do pobjede u kvalifikacionom meču protiv Kazahstana. Iako su "Zmajevi" vodili do pete minute nadoknate, Kazahstanci se kući vraćaju neporaženi. Bilo je 2:2.

Sijevale su šanse pred gostujućim golom u prvom poluvremenu, ali Edin Džeko i Ermedin Demirović nisu namjestili nišanske sprave. Propustili smo tri kolosalne šanse, a to je na naplatu došlo početkom drugog poluvremena. Islambek Kuat je u 51. minuti s(p)retno pogodio nakon kornera Aškata Tagibergena (Ashkat Tagybergen).

Nakon primljenog gola "Zmajevi" su pokušavali doći do izgledne prilike, ali nisu uspjevali. Polako se uvlačila nervoza u naše redove, a onda je Džeko izborio kazneni udarac. Nakon dugog gledanja VAR-a, Miralem Pjanić je pogodio za poravnanje. U 85. minuti sjajan korner Pjanića, lopta pada na glavu Luke Menala koji pogađa za veliki preokret.

I nisu se "Zmajevi" povukli, bili su agresivni, pokušavali doći i do trećeg gola, a onda potpuni šok. Rezervista Baktijor Zainutdinov (Baktiyor) je pogodio iz slobodnog udaraca u petoj minuti nadoknade.

Vrijedi istaći da je u drugom meču naše grupe Francuska pobijedila Finsku 2:0, a oba pogotka postigao je Antoan Grizman (Antoinne Griezmann).

Standings provided by SofaScore LiveScore


TOK UTAKMICE

90. - Kraj utakmice!

90+5. - GOL! Nevjerovatno 2:2 je. Zainutdinov je pogodio iz slobodnog udarca.

90+3. - Slobodan udarac za goste u opasnoj zoni.

90. - Šest minuta sudijske nadoknade.

85. - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Luka Menalo pogađa glavom nakon sjajnog kornera Miralema Pjanića! Preokret na Bilinom Polju!

83. - Dvostruka promjena u gostujućem timu. Vasiljeva mijenja Orazov, dok je Taikenov u igri umjesto Vorogovskog.

81. - žuti karton za Vasiljeva koji je povlačio Gojaka za dres.

79. - Nova promjena u našem timu. Demirovića mijenja Prevljak.

78. - Prilika na drugoj strani, Vasiljev šutira, ali Šehić to brani bez problema.

77. - Pjanić i Džeko su sada kombinovali, Džeko na kraju šutira pokraj gola.

73. - GOOOOOOOOOOOOL! Miralem Pjanić je bio siguran egzekutor najstrožije kazne. Dugo je VAR provjeravao penal, ali je izraelski sudija na kraju pokazao na bijelu tačku. Sada je 1:1!

71. - Maročkin je dobio žuti karton.

70. - Penal! Džeko je pao, a sudija pokazao na bijelu tačku.

67. - Petev ponovo mijenja. Menalo ide u igru umjesto Hadžikadunića.

65. - Kazahstanci u ovim momentima nešto više drže loptu u svojim nogama.

Žukov napada Ahmedhodžića. ANADOLIJA

60. - Džeko dobija žuti karton zbog prigovora.

59. - Ćivić je sada šutirao, a lopta ide preko gola.

U drugoj utakmici ove grupe Francuska je udvostručila prednost protiv Finske. Ponovo je pogodio Antoan Grizman.

57. - Prva izmjena u ekipi Kazahstana. Umjesto Šušenačeva u igri je Zainutdinov.

56. - Stevanović je zavrnuo loptu u šesnaesterac, Demirović šutira, ali nema promjene rezultata.

54. - Nova promjena u našem timu. Gojak je u timu umjesto Nalića.

51. - GOL! Nevjerovatno. Kazahstan vodi u Zenici. Centaršut Tagibergena u Šehićevu mrežu poslao je Islambek.

50. - Korner za Kazahstan, prema lopti polagano ide kapiten Tagibergen.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme!

46. - Petev je napravio jednu promjenu uoči nastavka utakmice. Ćivić će u igru umjesto Kolašinca.

45. - Kraj prvog poluvremena!

45+3. - Ahmedhodžić je sada zaprijetio.

45+1. - Prava opsada Kazahstanskog gola. Sada je Kolašinac šutirao, ali lopta ide pokraj lijeve stative.

42. - Sada je Nalić šutirao, ali njegov pokušaj sa dvadesetak metara ide preko gola.

41. - Prvi pokušaj Kazahstanaca. Vasiljev je šutirao, ali lopta ide pored gola.

39. - Novi pokušaj Demirovića, šutirao je nakon centaršuta Pjanića.

36. - Nevjerovatno, nova fenomenalna šansa za naš tim! Demirović je nakon minijature bio u odličnoj šansi, ali golman brani njegov šut.

35. - Novo uzbuđenje u šesnaestercu Kazahstana. Stevanović je poslao centaršut, a golman je loše procijenio let ove lopte. Ipak, Demirović nije uspio da iskoristi grešku.

34. - Ponovo smo propustili odličnu priliku. Nalić je oduzeo loptu, ona je došla do Pjanića koji je dao malo jače dodavanje za Džeku. Kapiten nije uspio stići loptu, ali već smo vratili posjed i krećemo u novi napad.

30. - Žuti karton za Hadžikadunića, nakon prekršaja na sredini terena.

27. - Sjajan potez Nalića, lijepo je proigrao Kolašinca, ali ovaj griješi s centaršutem. Na kraju je lopta došla do Nalića, ali on šutira ravno u gostujućeg golmana.

25. - Promjena rezultata u drugoj utakmici ove grupe. Francuska je povela protiv Finske sa 1:0. Strijelac je bio Antoan Grizman.

Detalj sa Bilinog Polja. G. Šumar

24. - Korner za našu selekciju nakon što je Džekin šut izblokiran. Pjanić je sjajno uposlio našeg kapitena.

22. - Sjajna igra naše reprezentacije. Sada je Džeko poslao loptu prema Pjaniću, ali u posljednji trenutak reaguje golman gostiju.

21. - Još jedna odlična prilika za "Zmajeve"! Sead Kolašinac je došao do lopte nakon što mu je ostavio Džeko, ali on šutira pored gola.

17. - Nova stopostotna šansa! Pala je lopta Džeki na nogu, a kapiten je šalje preko gola. Inače ovo Džeko bez problema posprema u mrežu. Ostaje 0:0.

11. - Pjanić je sada uposlio Džeku, a kapiten bh. tima šutira preko gola. "Zmajevi" su uspostavili inicijativu.

10. - Povreda sa utakmice iz Francuske je prošlost za Kolašinca. Seo je naš najangažovaniji igrač u prvih deset minuta ove utakmice.

8. - "Zmajevi" odlično otvorili utakmicu. Sada je borbeni Demirović vratio posjed. 

5. - Velika prilika za Džeku! Stevanović je sjajno uposlio kapitena naše reprezentacije, ali Džeko šutira preko gola. Odskočila je ta lopta ispred našeg napadača i na kraju završila preko gola.

3. - Prvi pokušaj na utakmici. Pjanić je uhvatio volej, ali lopta ide preko gola.

2. - Odlična polukontra naše selekcije, na kraju Kolašinac ubacuje loptu pred gol gostiju. Odbrana Kazahstana je to dobro očistila.

1. - Počela je utakmica, sretno "Zmajevi"!

0. - Igrači su izašli na travnjak, uslijedit će intoniranje himni. 


Dobro došli na tekstualni prijenos kvalifikacione utakmice za Mundijal 2022. godine koja se na Bilinom Polju igra između Bosne i Hercegovine i Kazahstana. 

Utakmica počinje od 20:45 sati, a poznati su sastavi za koje su se odlučili selektori Ivajlo Petev (Ivaylo) na jednoj strani i Talgat Bajsufinov (Baysufinov) na drugoj.

Za BiH počinju: Šehić, Kolašinac, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Saničanin, Stevanović, Pjanić, Cimirot, Nalić, Demirović i Džeko.

Na desnoj strani naše selekcije naći će se ofanzivni Miroslav Stevanović, koji je priliku dobio ispred defanzivnijeg Branimira Cipetića. Član stručnog štaba "Zmajeva" Elvir Rahimić je za "Nova BH" govorio o ulozi krilnog napadača švicarskog Serveta:

- Računamo na to da Stevanović ide više prema naprijed, ali ne smije zaboraviti igrati u odbrani. Nadamo se da više može napraviti u napadu i da pokušamo s njegovim centaršutem 'pogoditi' Džeku i Demirovića. Spremali smo se za današnju utakmicu, nadam se da su shvatili ono što tražimo od njih. Nadam se da će oni sve to ispoštovati i da ćemo večeras napadati i da ćemo napraviti dobar rezultat - poručio je nekadašnji reprezentativac.

Grafički prikaz sastava naše reprezentacije. UEFA

Kazahstan će na Bilino Polje istrčati u sastavu: Šackij, Bistrov, Maročkin, Malij, Vorogovskij, Longvinenko, Tagibergen, Kuat, Vasiljev, Žukov i Šušenačev.

- Svi znamo da danas nema laganih utakmica. Nije to fudbal koji se igrao prije deset godina kada odeš na Kazahstan i pobijediš 10:0. Svjesni smo da imaju dobrih igrača, dobrog trenera i da dobro stoje na terenu. Utakmica će biti skroz drugačija u odnosu na onu iz Francuske. Dobro smo ih analizirali, tu selektor i njegov sturčni štab uvijek urade dobar posao - poručio je golman Ibrahim Šehić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Inače, večeras se u istom terminu od 20:45 sati igra još jedan meč naše kvalifikacione grupe D, a sastaju se Francuska i Finska.


Standings provided by SofaScore LiveScore

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.