RENOMIRANI PORTAL

"Squawka" donosi listu sa deset igrača koji su smatrani promašajima, a postali su velikani: Na listi i Edin Džeko

Pored kapitena bh. reprezentacije tu su Modrić, Anri, Bergkamp, Bejl, Kejn, Ćavi...

Džeko: Od ove sezone član Intera. TWITTER

E. Ćosić

10.9.2021

Neki od najboljih svjetskih fudbalera prošli su trnovit i težak put kako bi dostigli zvijezde i slavu koja ih sada prati. Na zvjezdanoj stazi su nailazili i na brojne prepreke u vidu kritika, koje su posebno uznapredovale pojavom društvenih mreža. 

Mnogi sjajni igrači su se smatrali velikim razočarenjima prije nego su dostili sve ovo što su dostigli, a portal "Squawka.com" je naveo deset značajnijih primjera. Među njima se našao i kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko. Pored Džeke na listi su se našli još: Luka Modrić, Tjeri Anri (Thierry Henry), Hari Kejn (Harry Kane), Geret Bejl (Gareth Bale), Ćavi (Xavi), Denis Bergkamp, David De Hea (De Hea), Kazemiro (Casemiro) i Džejmi Vardi (Jamie Vardy).

U nastavku prenosimo šta je spomenuti portal napisao za Edina Džeku:




Zadivio Bundesligu, ali ne i Premijer ligu

- Ovo je posebno teško zamisliti s obzirom na ono što se od tada dogodilo. Džeko, vrhunski strijelac, proslavio se u bundesligašu Volfsburgu, u kojem je igrao ključnu ulogu u osvajanju titule prvaka u sezoni 2008/09. Ipak, nije uspio zadiviti Premijer ligu u dresu Mančester sitija, unatoč tome što se mogao pohvaliti respektabilnim brojkama. 

Samo dva puta u svojih pet sezona na Etihadu Džeko nije uspio doći do dvocifrenog broja pogodaka. Očekivalo se da će mu prelazak u Romu, prvobitno na posudbu, donijeti novu mladost. Umjesto toga, bh. napadač donekle je nazadovao.

Dobio nadimak "slijepac"

Mnogi su navijači preispitivali njegove mogućnosti, a neki su čak pretpostavljali da je Džekina karijera pri kraju. Odmah je dobio nadimak "Cieco", što je italijanska riječ koja se može prevesti kao "slijep". Navijači su čak razvili transparent na kojem je pisalo "L’Amore è Dzeko", što je igra riječi za "Ljubav je slijepa". Njegova prva sezona rezultirala je s osam golova u 31 ligaškom nastupu. S obzirom na to da je u posljednjoj sezoni s Sitijem postigao samo četiri gola, možete razumjeti zašto su se neki ljudi preznojavali.

No, Džeko se vratio u velikom stilu, postavivši novi klupski rekord s 39 golova sljedeće sezone (2016./2017.). Nijedan fudbalerRome u jednoj sezoni u svim natjecanjima nije postigao više golova, po 32 gola postigli su legendarni Franćesko Toti (Francesco Totti), Rodolfo Volk i Pedro Manfredini, napisala je "Squawka". 

Inače, Džeko je od ove sezone član Intera u koji je stigao nakon šest godina u Romi. "Dijamant" je "Vučicu" napustio kao treći najbolji strijelac u historiji kluba sa 119 postignutih golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.