NA DANAŠNJI DAN

Bekamovo iskupljenje i najbolji gol u njegovoj karijeri

Kapiten Engleske postigao sjajan gol u 93. minuti iz slobodnjaka i tako se iskupio kod navijača za isključenje protiv Argentine

Bekam: Odigrao 115 utakmica u dresu sa državnim grbom. TWITTER

E. Ćosić

6.10.2021

Na današnji dan prije 20 godina Dejvid Bekam (David Beckham) postigao je jedan od najboljih golova u svojoj karijeri. Najbitniji, kako on sam kaže.

Igralo se posljednje kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, Engleska je na Old Trafordu gubila od Grčke (2:1), a s tim rezultatom direktan plasman na SP izborila bi Njemačka koja je u istom trenutku imala 0:0 protiv Finske. Englezi su imali bolji omjer od "Elfa", ali vrijeme je curilo, a reprezentacija Tri lava nije mogla do gola.

Sve je stalo u 93. minuti, u jedan slobodan udaac koji je dosuđen za Engleze na 30 metara od grčkog gola. Loptu je namijestio Bekam, a onda zauzeo uobičajeni stav. Potegnuo je desnom nogom i loptu poslao u rašlje protivničkog gola za delirijum navijača na Old Trafordu.

Na kraju su se Englezi kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo kao prvi iz grupe, a tamo su došli do četvrtfinala. Eliminisao ih je Brazil, ispostavit će se, novi svjetski prvak.

Ovo je bilo pravo Bekamovo iskupljenje navijačima, poslije isključena protiv Argentine na Mundijalu odigranom 1998. godine u Francuskoj. Popularni Beks je izgubio živce, zaradio crveni karton i na cjedilu ostavio saigrače. Kompletna engleska nacija ga je osudila, a Bekam je morao uraditi nešto specijalno kako bi se iskupio. I to je i učinio protiv Grčke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.