NOVI VLASNIK

Saudijski konzorcij kupio Njukasl junajted

Konzorcij vodi saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman

Njukasl 14 godina bio u vlasništvu Majka Ešlija. AGENCIJE

A. V.

8.10.2021

Investicijski fond iz Saudijske Arabije na čijem je čelu princ Mohamed Bin Salman (Mohammed) postao je novi vlasnik engleskog premijerligaša Njukasl junajteda, objavili su klub i vodstvo lige.

Njukasl, koji je 14 godina bio u vlasništvu Majka Ešlija (Mike Ashley), kupio je konzorcij koji se sastoji od saudijskog investicijskog fonda, PCP Capital Partnersa i braće Dejvida (David) i Sajmona (Simon) Reubena.

Dosadašnji vlasnik "Svraka" prodao je klub za 305 miliona funti, Saudijci će sada držati u rukama 80 posto dionica, a Amanda Stejvli (Staveley) i njezina kompanija PCP Capital, kao i braća Reuben imat će po 10 posto, prenosi Hina.

Konzorcij vodi saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, a fond je "težak" čak 430 milijardi dolara čime je Njukasl junajted postao jedan od najbogatijih klubova svijeta.

Saudijski investicijski fond je pokušao kupiti klub u julu 2020. godine, no Premijer liga je stopirala prodaju. Posao je propao jer saudijski fond nije pružio dovoljno dokaza da nemaju nikakve veze sa saudijskom vladom. Sada su, međutim, uspjeli pružiti dovoljan dokaz da saudijska država neće kontrolirati klub, a prošli su i test za vlasnike i direktore Premijer lige.

Kamen spoticanja je bilo i golemo piratsko tržište prijenosa utakmica engleske lige koje cvjeta u Saudijskoj Arabiji. Naime, katarski BeIN Sports službeni je vlasnik TV prava za Premijer ligu na cijelom Bliskom istoku, no njihovi su kanali zabranjeni u Saudijskoj Arabiji četiri godine, a utakmice su se ilegalno prikazivale na piratskim kanalima.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u junu izdala priopćenje kojim je optužila saudijsku vladu da nije napravila ništa, već je podržala nacionalnu televizijsku mrežu beoutQ koja je ilegalno prikazivala prijenose utakmica engleske lige. No pravni sporovi sada su stvar prošlosti.

Saudijska vlada obećala je da će zatvoriti piratske web stranice koje djeluju u zemlji, uklonivši posljednju prepreku za postizanje dogovora s Njukaslom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.