POVRATAK LEGENDE

Barcelona za dolazak Ćavija mora platiti milionsku odštetu

Neće odmah preuzeti ekipu

Ćavi Ernandes. Arhiva

G. Š.

28.10.2021

Kao što se i pretpostavljalo, novi trener Barcelone bit će bivši kapiten slavnog katalonskog kluba i reprezentacije Španije Ćavi Ernandes (Xavi Hernandez). Ovu vijest objavio je katalonski "Sport", koji je prvi potvrdio informaciju o otkazu Ronaldu Kumanu (Koeman). Navodno, dvije strane su već postigle dogovor o novoj saradnji koja će uskoro biti i ozvaničena.


Reprezentativna pauza

Ćavi, međutim, neće odmah preuzeti ekipu, već tokom novembarske reprezentativne pauze. Do tada će Barcelonu - protiv Alavesa, Dinamo Kijeva i Selte, voditi Albert Kapelas koji je vodio drugi tim Barse i bio direktor čuvene La Masije, ali i pomoćnik Žordiju Krojfu u Kini, Peteru Bošu u Borusiji Dortmund...

Za dolazak Ćavija Barselona će morati platiti katarskom El Sadu izlaznu klauzulu od 1.000.000 eura. Spominjalo se da postoji klauzula o slobodnom odlasku ukoliko dobije pozov iz Barcelona, ali "Mundo Deportivo" piše da je ona obrisana kada je u maju potpisan novi ugovor do 2023. godine. Pored toga, zbog dobrih odnosa Barcelone i Katarana (ne tako davno glavni sponzor kluba bila je avio kompanija "Qatar Airways"), El Sad ne bi trebalo praviti problem Kataloncima.

Stručni štab

Trenerskim poslom Ćavi se počeo baviti 2019. godine, a prošle sezone je osvojio tripletu u katarskom fudbalu. Pod njegovim vođstvom El Sad ima 66 pobjeda, 16 remija i 18 poraza. Gol razlika 273:126.

Katalonski "Sport", također, piše da će u stručnom štabu biti Ćavijev brat Oskar, zatim pomoćnik iz Katara Serđo Alegre (Sergio), fizioterapeut Ivan Tores...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.