NAŠA TEMA

Legende bh. fudbala odgovorile: Ko je kriv za poraz naše reprezentacije od Finske?

Nemamo tim za veće domete, konstatuje Fazlafić. Podbacile su sve linije našeg tima, rekao je Kajtaz. Ono je nedopustivo, onakva nonšalantnost i pristup utakmici, igri, istakao je Kovačević

Sa utakmice BiH - Finska 1:3. NSBiH

Piše: G. Šumar

15.11.2021

U razgovoru s legendama bh. fudbala - Mirsadom Fazlagićem, Seadom Kajtazom i Mersedom Kovačevićem pokušali smo pronaći odgovor na pitanje: Ko je kriv za poraz naše reprezentacije od Finske?


Vrhunski kvalitet

Nakon izgubljene bitke lako je biti general, te konstatirati da su Amer Gojak i Luka Menalo trebali biti u startnoj postavi, pošto ih je statistički portal Sofascore nagradio najboljim ocjenama. No, činjenica je da su se mnogi fudbalski stručnjaci iznenadili kada su vidjeli da u startnoj postavi nije Gojak, koji je davno dobio epitet predvodnika nove generacije najboljih bh. fudbalera, a također, ima i znanja i snage da se suprotstavi fizički dominantnim Fincima...

- Kriva je sama ekipa u kojoj se igrači međusobno i ne poznaju, rekao je legendarni Mirsad Fazlagić (78) i dodao:

- Niti je selektor imao dovoljno vremena da ih upozna i uigra, niti da sazna njihove vrhunske kvalitete. Naša reprezentacija je jedna prosječna ekipa koja prosječno igra, i kojoj fale dva-tri asa koja bi je poveli i ohrabrili za veće domete. Šarenilo ekipe iz raznih klubova i zemalja, kratak vremenski period da se ništa nije moglo uigrati, osnovni je razlog zašto nismo otišli dalje.

Ipak, naš tim je u prethodnim utakmicama igrao bolje.

- Može se desiti da srednja klasa znanja, kada su svi na svom vrhuncu, bude vrhunska srednja klasa i prevažiđe sebe. Ali objektivno, u ponavljanju odigravanja kvalitetnih utakmica, nismo mi za neke velike domete - zaključio je Fazlagić.

Nekadašnji as Veleža Sead Kajtaz (58) ističe da je razočaran.

- Loše smo odigrali... Nadao sam se da će biti puno bolje, ali jednostavno, naš tim nije bio na nivou jedne takve utakmice, nažalost. Šta drugo da kažem? Podbacile su sve linije našeg tima, nema šta – od prvog do zadnjeg našeg igrača. Nisu odigrali na nivou, a šta je razlog, nikako ne mogu da nađem odgovor. Jer, odigrali smo dobro prethodnu utakmicu u Ukrajini (1:1), te s pravom očekivali dobar rezultat, a onda podbaci čitava ekipa. Sve ste sami vidjeli... – rekao je Kajtaz.


Naš državni tim je u subotu razočarao sve Bosance i Hercegovce. NSBiH

Ono je nedopustivo

Ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih fudbalera tuzlanske Slobode Mersed Kovačević (65) naglašava da su isključivi krivci za poraz igrači.

- Gledao sam utakmicu do sredine drugog poluvremena i onda sam izašao iz kuće. Ono je nedopustivo, onakva nonšalantnost i pristup utakmici, igri. Možemo sada razgovarati i o selektoru, o svemu, ali zar je moguće da Finci onako pretrčavaju po tri naša igrača, iako su iza njih po tri metra. Pretrčavali su nas u svakom duelu, startu - prosto nemoguće. Zbog toga za glavne krivce smatram igrače koji su odigrali katastrofalnu utakmicu - zaključio je Kovačević

Ružno, tužno, žalosno...

Kovačević je posebno razočaran odnosom naših startera, kako kaže, prema državnom grbu i dresu reprezentacije.

- Nikada više ne bih pozvao 80 posto onih igrača. Stvarno ružno, žalosno... Kod njih ne vidim ni htjenje, ni želje, ni zalaganja. Ako te prođe igrač, onda ga bar probaj stići, bar se bori. Finci su pored naših igrača prolazili kao da su oni statične figure, pogotovo u prvom poluvremenu. Strašno. Dugo nisam gledao lošiju reprezentaciju, lošiju igru. Ne, ne krivim selektora, glavni krivci su igrači koji su bili na terenu. Nedopustivo - rekao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.