PREMIJER LIGA BIH

Iz FK Sarajevo najavili subotnji derbi Bosne i Hercegovine: Od Ibre Biogradlića do Safeta Sušića

Velež je jedan od klubova sa kojim Sarajevo ima najdužu tradiciju igranja

Bordo tim je spreman za posljednju jesenju utakmicu. FK Sarajevo

Piše: G. Š.

1.12.2021

U 19. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" snage će odmjeriti Sarajevo i Velež. 

- Riječ je o utakmici koja nosi epitet derbi Bosne i Hercegovine, ističu iz sarajevske Titove 38b.


Najduža tradicija

Velež je jedan od klubova sa kojim Sarajevo ima najdužu tradiciju igranja. 

- Svoj prvi međusobni duel ova dva tima odigrala su u Mostaru, dalekog 10. novembra 1946. godine, u sklopu Republičke lige BiH. "Rođeni" su bili bolji i slavili sa visokih 3:0. Bila je to tek druga zvanična utakmica, tadašnjeg Torpeda, koji je osnovan samo desetak dana ranije. Prvi važniji duel između Sarajeva i Veleža odigran je još u takmičarskoj sezoni 1946/47. Nakon završetka Republičke lige, Velež i Sarajevo su zauzeli prva dva mjesta na tabeli, te ostvarili plasman u Savezni kvalifikacioni kup za plasman u Prvu ligu, sastavši se odmah u njegovom prvom kolu. Nakon prve utakmice u Mostaru u kojoj je ekipa Veleža slavila rezultatom 2:1, na stadionu "Šesti april" u Sarajevu, Sarajevo je golovima Švaljeka, Švrake i Lovrića, trijumfovao sa 3:1 i plasiralo se u iduće kolo kvalifikacija za Prvu ligu, a kasnije ostvario i sam plasman u najviši rang jugoslovenskog fudbala, podsjećaju iz FK Sarajevo.

Legenda bordo-bijelog kluba Ibro Biogradlić odigrao je najviše susreta za Sarajevo protiv Veleža - ukupno 23, a Safet Sušić je najviše puta zatresao mrežu kluba iz Mostara - čak devet puta.

- Zanimljivo je da je sve golove postigao na našem stadionu. Posljednji duel na Koševu odigran u sezoni 2020/21 završen je rezultatom 1:1, a gol za bordo klub je postigao Ivan Jukić, naglašeno je u saopćenju iz FK Sarajevo.

U tekućoj sezoni pet mjesta na tabeli stoji između subotnjih protivnika. Sarajevo je treće, dok je Velež na osmom mjestu, sa 10 bodova zaostatka u odnosu na bordo ekipu.

Duga tradicija između Sarajeva i Veleža ogleda se i kroz veliki broj fudbalera koji su nastupali za oba kluba. Tako su, naprimjer, Numan Kurdić i Anel Hebibović nosili dres Veleža, a Samir Zeljković i Samir Radovac, sadašnji prvotimci Veleža, ponikli su u FK Sarajevo. Naš prvotimac Đani Salčin, ove sezone kao posuđen fudbaler nosi dres „Rođenih“.

Predstojeća utakmica između Sarajeva i Veleža bit će odigrana u subotu, 4. decembra 2021. godine, sa početkom u 13 sati. Kapije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ bit će otvorene 90 minuta uoči početka susreta, a cijene ulaznica su sljedeće:

- Sjever Vedran Puljić – 5 KM;

- Zapad – 10 KM;

- Junior – 2 KM.

Ulaznice možete kupiti u Bordo Fan Shop-u od četvrtka, a na dan utakmice i na prodajnim mjestima na koševskom stadionu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.