AFRIČKI KUP NACIJA

Vahid Halilhodžić za "Avaz" pred duel sa Malavijem: Naše ambicije su da odemo do kraja

Normalno, mi smo favoriti protiv Malavija, ali i ponovo je potvrđeno da nema apsolutnih favorita, rekao je legendarni Vaha

Vahid Halilhodžić. Arhiva

Piše: G. Šumar

25.1.2022

Reprezentacija Maroka našeg stručnjaka Vahida Halilhodžića (69), nakon osvojenog prvog mjesta u grupi Afričkog kupa nacija, večeras (20 sati) u kamerunskom Jaundeu protiv Malavija igra prvu utakmicu nokaut faze (osmina finala).


Startna postava

- Imamo malo problema sa koronavirusom i povredama, tako da još nisam odredio sastav koji će početi utakmicu, rekao je legendarni Vaha u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Vidjet ću još u kakvom će stanju na dan utakmice biti dva-tri igrača, tako da ću neke važne odluke donijeti pred samu utakmicu.

Maroko već drugu godinu ne zna za poraz – 11 pobjeda i dva remija.

- Normalno, mi smo favoriti protiv Malavija, ali i na ovom Afričkom kupu je ponovo potvrđeno da nema apsolutnih favorita. Nijedna ekipa nije sigurna da će pobijediti... Jer, ako u utakmicu ne uneseš stopostotnu koncentraciju i angažman, može biti velikih probleme. Taj angažman je jako važan i jedan od osnovnih razloga što su se neki favoriti veće otpali i vratili se kući, oprezan je Halilhodžić.

Marokanci očekuju da će naš fudbalski stručnjak, u jakoj konkurenciji, odvesti njihov nacionalni tim do kraja i tako ponovi uspjeh od prije 46 godina kada je reprezentacija Maroko osvojila jedinu titulu prvaka Afrike.

- Može se svašta dogoditi... Jako nam je važna ova predstojeće prepreka, jer nas svi protiv Malavija smatraju apsolutnim favoritima. A ja znam da je pred nama jako teška utakmica. Naš naredni protivnik je toliko borben i pun entuzijazma, ali i dominantan u tom fizičkom pogledu, da je to stvarno protivnik za respekt. Milina je gledati koliko ti momci mogu trčati. S druge strane, mi zbog pomenutih problema nismo na 100 posto, a u fudbalu se uvijek može dogoditi iznenađenje, opominje selektor Maroka i ističe nedjeljni primjer Nigerije.


Vahid Halilhodžić. Arhiva

Jako motivirani

- Bili su izraziti favorit protiv Tunisa, koji ima i nekolicinu igrača van stroja zbog infekcije koronavirusom, ali su izgubili (0:1 – op.a.). Nigerija je bila i jedan od favorita za osvajanje Afričkog kupa... Prema tome, na ovom završnom turniru nikad unaprijed ne možeš tvrditi da ćeš pobijediti utakmicu. A naše ambicije su da idemo do kraja. Moji igrači su jako motivisani i željni dobrih rezultata. Već godinama Maroko nije napravio dobre rezultate na Afričkom kupu. Zbog toga je čitava država okrenuta prema ovoj selekciji i od nas očekuje još veće podvige - zaključio je Vaha.


Podrška iz domovine

Zbog Halilhodžića i čitava BiH na Afričkom kupu navija za Maroko.

- Zvalo me mnogo ljudi sa tih naših prostora, ali i regije, gdje se također prati Afrički kup... Lijepo je čuti da su i oni uz Maroko - istakao je Vaha i pozdravio sve Bosance i Hercegovce u domovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.