EL MUNDO OTKRIVA

Advokat za krivična djela od Grizmanovog transfera u Barcelonu dobio 8.500.000 eura: Sestra tražila 40.000.000

Počeo se odmotavati klupko o sumnjivim radnjama prilikom dovođenja Antoana Grizmana na Kamp Nou

Grizmanov transfer u Barcelonu je pod posebnom lupom. Arhiva

G. Š. / El Mundo

8.2.2022

Predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan) je izjavio da ne želi buti sudija, ali da bi neko morao ispitati kako je poslovala prethodna uprava pod vođstvom Đozepa Marije Bartomeua (Josep Maria). I mada je na burnoj konferenciji za novinare samo nagovijestio kako je klub uništavan, detalje nije iznosio. Zato to jeste učinio ugledni "El Mundo", koji je počeo da odmotava klupko tvrdnjama o sumnjivim radnjama prilikom dovođenja Antoana Grizmana (Antoine Griezmann) na stadion Kamp Nou.


Provizija i bonusi

Francuz, koji se prošlog ljeta vratio u Atletiko, u Barcelonu je došao 2019. godine, ali je sada otkriveno da su prvi kontakti uspostavljeni još 2017. godine. Problem je u tome što Blaugrana nije isprva pregovarala sa Atletikom, već sa advokatom za krivična djela Hoseom Anhelom Gonzalesom. To pokazuju mailovi koje je otkrila kompanija "Krol", koju je Laporta unajmio da uradi vještačenje poslovanja prethodnog rukovodstva.

Problem je što niko u klubu ne zna tačno kakva je uloga bila pomenutog advokata, koji je – istaknimo još jednom, advokat koji se bavi krivičnim djelima, nikako fudbalom. Kako bilo, Gonzales Franko je na kraju ubijedio Grizmana da potpiše ugovor koji mu garantuje pet posto provizije od vrijednosti transfera. Pet posto od 120.000.000 eura jednako je 6.000.000. Još 2.500.000 eura Gonzales Franko je trebalo da dobije u nekakvim bonusima.

Nejasno je otkud uopšte Gonzales Franko u cijeloj priči, jer je Grizmanov zastupnik njegova sestra Mod Grizman, a oni pride imaju i svog advokata Sevana Karijana. Barcelonu je zastupao Oskar Grau, tadašnji direktor. Zašto je onda Gonzales Franko dobio pomenutih 8.500.000 eura nikome nije jasno. Mada se sumnja. Znate i sami, ono kad klubovi “izmisle” posrednika da bi dio novca sklonili za sopstvene potrebe.


Loše poslovanje

Ni Grizmanovi nisu bili baš skromni, Antoanova sestra je tražila bonus od 40.000.000 eura samo da ubrza proces?! Jesu li se Barcini predstavnici sastali sa njom da bi završili posao, mada nema naznaka da su zaista i platili toliki novac.

El Mundo podsjeća da su u Atletiku bili toliko ljuti zbog toga što je Barcelona krenula u akciju i prije nego što je kontaktirala Madriđane da je u jednom trenutku zatražio dodatnih 80.000.000 eura na ime obeštećenja. Jer, tolika je bila otkupna klauzula u trenutku kada je Blaugrana počela da vrbuje Grizmana. Kasnije je cijena pala na pomenutih 120.000.000.

Grizman je na kraju stigao, odradio dvije godine, ne baš najbolje, zatim se za 10.000.000 eura vratio na pozajmicu u Madrid s opcijom da je produži na još jednu sezonu, a potom ga i otkupi. Za 40.000.000 eura?! Jasno je koliko je Barcelona izgubila, zbog toga je Laporta javno i rekao da je Grizman bio promašaj, dok ga je tadašnji trener Ronald Kuman nazvao teretom. A to je samo prvi slučaj lošeg Barsinog poslovanja…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.