LIGA PRVAKA

Safet Sušić za "Avaz" analizira prve utakmice nokaut-faze: Igrač kao Džeko rađa se jednom u 50 godina

Mbape sam može riješiti utakmicu jer je stvarno u životnoj formi, rekao je Pape

Sušić: Siti je ove godine najozbi ljniji kandidat da bude šampion Evrope. Arhiva

Piše: G. Šumar

15.2.2022

Legendarni Safet Sušić (66) u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je večerašnje (21 sat), prve utakmice osmine finala Lige prvaka, koje otvara duel velikana za fudbalske gurmane PSG - Real Madrid.


Mala prednost

Teško je prognozirati rezultate u takvim utakmicama, konstatira na prvu nekadašnji as Parižana, koji je na Parku prinčeva ostavio dubok, neizbrisiv trag, te dodaje:

- Šanse su 50:50. Možda Real ima malu prednost, s obzirom na to da je revanš u Madridu, a, također, Pariz će, vjerovatno, igrati bez Nejmara (Neymar). No, Parižani u ovom trenutku imaju najbolje igrače na svijetu. Mbape (Kylian Mbappe) sam može riješiti utakmicu jer je stvarno u životnoj formi.

Pape je u petak gledao PSG protiv Rena.

- Pobijedili su 1:0 golom Mbapea u 92. minuti. Ali nisu zaslužili tu pobjedu. Nisam uvjeren da su ekipno u nekoj vrhunskoj formi, pogotovo, kad nije tu Nejmar, druga je to ekipa - analizira naš fudbalski stručnjak.

Također, i forma Reala, koji ima nekoliko povrijeđenih ili rovitih startera - Karim Benzema, Mendi - nije kao prošle godine.

- Zbog toga sam i rekao da su šanse 50:50. Real, ipak, ima veće iskustvo odigravanja ovakvih utakmica. Volio bih da prođe Pariz, ali... U svakom slučaju, bit će neizvjesno u oba meča. Ne vjerujem da PSG može ovdje pobijediti 3:0 ili tri razlike ili da Real takav ili sličan rezultat ostvari u revanšu. Očekujem neizvjestan duel do posljednje minute i revanša - ističe Sušić.


Edin Džeko. Agencije

Siti i Bajern

Za razliku od duela PSG - Real, drugi večerašnji meč Sporting - Mančester siti je lakši za prognozu.

- Vjerovatno - dodao je Pape i istakao:

- Siti je ove godine najozbiljniji kandidat da bude šampion Evrope. Možda je tu još Bajern Minhen, ali Mančester siti je sigurno broj jedan.

Neizbježna tema je i sutrašnji meč Inter - Liverpul (21 sat).

- Mislim da Inter našeg Edina (Džeko) može proći Redse, zašto da ne? Igraju dobro u prvenstvu, a Liverpul ove godine nije u nekoj ekstra formi. I tu su šanse 50:50, iako u takvim utakmicama ja uvijek dajem prednost ekipi koja revanš igra na svom terenu.

Ističe da ga nisu iznenadile dobre igre Džeke u Interu.

- Igrački vijek se dosta produžio, pogotovo za nekoga ko ima uredan život i nema problema. Kristijano Ronaldo (Cristiano) ima dvije godine više od Džeke, Zlatan Ibrahimović pet-šest... Znam da Edin ima izuzetno sređen privatni život, a to je najvažnije. Nema problema ni s povredama, tako da nema razloga da ne igra barem još dvije-tri godine - naglašava nekadašnji i najuspješniji selektor našeg državnog tima.

Na konstataciju da je posljednja prognoza ohrabrujuća za našu reprezentaciju, Sušić dodaje:

- Sigurno mi nemamo zamjenu za Edina, a ne znam hoćemo li ikada i imati sličnog igrača. Takav fudbaler se rodi jednom u 50 godina.

Odlazak Petkovića

Sušić je na kraju razgovora istakao da mu je žao što je Vladimir Petković otišao iz Bordoa.

- Došao je u nezgodno vrijeme, ekipa je vrlo slaba, tako da je tu teško raditi. Lako će Dado naći drugi posao, ništa nije izgubio... Gledao sam ovdje nekoliko sportskih emisija u kojima analiziraju učinke klubova, trenera, igrača...

Malo je bilo kritika na njegov račun, puno više su kritizirani Bordo i klupska politika. A znate kako je u fudbalu, kad nema rezultat, prvi je na udaru trener.

Uglavnom, bili su korektni u svojim komentarima, nisam čuo da ga je neko nešto posebno napadao - prenosi iz Pariza Sušić, koji je i dalje bez angažmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.