AZIJA

Japan i Saudijska Arabija izborili plasman na SP u Kataru

Australija kao trećeplasirana iz grupe ide u dodatne kvalifikacije

Slavlje reprezentativaca Japana. AFP

Piše: A. V.

24.3.2022

Reprezentacija Japana je pobjedom 0:2 na gostovanju kod Australije u pretposljednjem susretu Azijske zone kvalifikacija osigurala direktan plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru, a ovim rezultatom i Saudijska Arabija je postala direktni sudionik svjetske smotre.

Uoči susreta 9. kola grupe B u Sidneju Japan je imao tri boda više od Australije te i s bodom praktički osigurao jedno od prva dva mjesta koja direktno vode na SP, no Japanci nisu igrali na bod već su bili mnogo aktivniji i bolji protivnik od svojih domaćina.

Do pobjede su pak stigli tek u samoj završnici susreta golovima rezerviste Kaorua Mitoma (89., 90+4.).

Japan je ovom pobjedom stigao na vrh grupe s 21 bodom, dva više od druge Saudijske Arabije, koja od 16 sati gostuje u Kini, dok trećoj Australiji bježi nedostižnih šest bodova.

Japan i Saudijska Arabija tako su osigurali prva dva mjeta u grupi koja direktno vode na SP, dok će Australija kao trećeplasirana iz grupe u dodatne kvalifikacije, prvo protiv trećeplasirane reprezentacije iz grupe A, a u slučaju pobjede i protiv petoplasirane reprezentacije iz Južne Amerike.

Još ranije su iz grupe A direktan plasman osigurali Iran i Južna Koreja pa je sada poznato svih pet azijskih predstavnika na ovogodišnjem SP.

Sada je poznato 17 reprezentacija koje će zaigrati u Kataru od 21. novembra do 18. decembra. Još ranije su se uz domaćina Katar kvalificirali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.