ZMAJEVI PADAJU SVE NIŽE

Hadžibegić za "Avaz" o očajnim igrama reprezentacije: Ovako više ne ide!

Niko ne može reći da mi nemamo talenta za fudbal ili da ne znamo radi - imamo dobrih domaćih trenera, ali i igrača

Faruk Hadžibegić: Porazi i pobjede su sastavni dio igre. Avaz

Piše: G. Šumar

26.3.2022

Poraz (0:1) našeg državnog fudbalskog tima od Gruzije, u prijateljskoj utakmici odigranoj u petak na zeničkom Bilinom polju, kako kaže naš priznati fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić, prelio je čašu. 


Šokantan poraz

- Ovako više ne može, rekao je Hadžibegić u razgovoru za "Avaz" i dodao:

- Poraz od Gruzije, bar za mene, bio je šokantan. Nije meni problem rezultat, na kraju krajeva može se i izgubiti, bez obzira na snagu protivnika. Nismo mi bili slabiji od Gruzijaca, pa da bude logično što smo izgubili - bez obzira što smo igrali slabo, ali me su šokirale prazne tribine Bilinog polja. Ne znam da li sam u životu vidio manje gledalaca, pa čak i na trening utakmici. Čini mi se da je sportska javnost dobro ljuta i da je to jedna jasna poruka. Mislim da smo došli do crvene linije, ovako više ne može ostati, naglašava naš fudbalski stručnjak.

Naš državni tim je doživio četvrti poraz zaredom, tako da je krajnje vrijeme za konkretne korake.

- Porazi i pobjede su sastavni dio igre, pa i Italija je izgubila od Sjeverne Makedonije... Međutim, kod njih nije razočarenje sa ljutnjom i opasnošću za totalni krah, kao što je to slučaj kod nas. Ovdje je definitivno jasno da se mora sjesti za sto i ozbiljno analizirati trenutnu situaciju, uz usvajanje nekoliko programa - šta i kako dalje. Na ovoj osnovi ili bazi, ne možemo dalje, kategoričan je Hadžibegić, koji u petak nije bio na Bilinom polju, nego je poraz "Zmajeva" gledao iz svog pariškog doma. 
     

Fudbalska vlada mora izaći sa konkretnim stvarima

Na pitanje koji bi Vi prvo poduzeli potez, odgovara:

- Očekujem reakciju i predsjednika i Izvršnog odbora Nogometnog saveza. Mora se napraviti jedan širi razgovor sa ljudima koji to mogu da rade, sa kojima se može razgovarati. Fudbalska vlada mora izaći sa konkretnim stvarima, kako i šta dalje, jer jednostavno, ovako više ne ide. Na kraju krajeva, ovo je i državno pitanje. Treba organizovati neke stvari i vidjeti šta da radimo sa tim mladim ljudima - kako ih organizovazi i usmjeriti. Danas mi u našoj državi imamo škole fudbala u kojima mladi igrači nemaju nikakvu perspektivu. 

A ta djeca bi prvo trebala puniti naše klubove, pa onda ići u inostranstvo... Niti koga napadam, niti bilo šta. Samo pozivam da se riješi sadašnja situacija jer ovako više ne može.  Jer, ono protiv Gruzije je bilo žalosno. Žao mi je svih, i naših igrača, i naših trenera, i Saveza, i... Niko ne može reći da mi nemamo talenta za fudbal ili da ne znamo radi - imamo dobrih domaćih trenera, ali i igrača. Treba se napraviti atmosfera povjerenja, radna atmosfera. Dosta je više ko se kako zove, i što se zove. Ako smo pametni, nikad nije kasno za rez, ali je činjenica da već kasnimo, zaključio je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.