PRIJELAZNI ROK

Salihamidžić obavlja treću najskuplju kupovinu u historiji Bajerna

Gigant sa Alijanc arene je odlučio da odriješi kesu i na sto istrese baš toliko koliko je Liverpul zacrtao

G. Š.

Hasan Salihamidžić

Foto: Arhiva


Liverpul je bio tvrd pregovarač i to će mu se po svemu sudeći isplatiti. Odbio je prve dvije ponude Bajerna za Sadio Manea, u visini od 30.000.000 i 35.000.000 eura, te predočio Bavarcima da ga neće pustiti ispod 50.000.000 i dobio je "bingo". Gigant sa Alijanc arene je odlučio da odriješi kesu i na sto istrese baš toliko koliko je Liverpul zacrtao. Čeka se odgovor uprave vicešampiona Engleske koja je izvjesno razvukla osmjeh od uha do uha budući da je ovo ipak ogromna suma novca za 30-godišnjeg igrača u posljednjoj godini ugovora.

Više odšteta

Tokom dana sportski direktor Bajerna Hasan Salihamidžić sastančio je sa Liverpulovim predstavnicima. Bajern je još od kraja maja, kada je dobio Maneov verbalni pristanak vjerovao da će uspjeti da potpiše Senegalca po sniženoj cijeni, ali kada je vidio da Liverpul ne odustaje od zahtjeva, Braco je predstavio ponudu pojačanu za više od 30 posto.

Ukoliko Liverpul da potvrdan odgovor, sva je prilika da će tako i biti jer su mu zahtjevi uslišeni, Mane će postati treća najskuplja kupovina u historiji minhenskog kluba iza rekordera Lukasa Ernandeza (80.000.000) i Liroja Sanea (60.000.000). Istovremeno, Senegalac će biti peti najskuplji fudbaler kojeg je Liverpul prodao - na toj listi prednjači Filipe Kutinjo (135.000.000), a slijede Luis Suarez (81.720.000), Rahim Sterling (63.700.000) i Fernando Tores (58.500.000).

Liverpulov čuveni napadački trozubac Mohamed Salah - Roberto Firmino - Sadio Mane konačno odlazi u historiju i sve su prilike da će naredne sezone standardni trio najbliži golu rivala činiti Salah, Luis Dijaz i Darvin Nunjez. I dalje zastrašujuća kombinacija. Sa druge strane, Julijan Nagelsman će u Bajernu ne lijevom krilu imati Manea i Sanea.

Podsjetimo da je velikan sa Enfilda prije šest godina platio Manea Sauteptonu 41.000.000 eura i da je tako dobio igrača koji je na 269 utakmica postigao 120 i namjestio 48 golova. Poslije svega, uspjet će da zaradi skoro desetak miliona više u odnosu na uloženo što je ozbiljan pregovarački podvig imajući u vidu da je Senegalac ušao u četvrtu deceniju života.

Pregovarački podvig

Više o temi Hasan Salihamidžić

NA VRH

Podijeli članak na