BORILAČKI SPORT

Ahmed Krnjić, najbolji bh. kikbokser, za "Avaz": Prelazim na mnogo veći nivo

Velika je to stvar jer sam prvi borac iz nekog bh. kluba koji je potpisao za ONE, rekao je ovaj Kakanjac

Krnjić: Ugovor na šest borbi. INSTAGRAM

Piše: A. V.

15.8.2022

Perspektivni bh. kikbokser Ahmed Krnjić (25) nedavno je potpisao ugovor s azijskim ONE Championshipom, jednom od najvećih svjetskih borilačkih promocija.

Rang s Gloryjem

- Generalno gledajući, kao borilačka promocija su broj jedan, jer objedinjuju tri sporta u jednom. Pored kikboksa, MMA im je baza, rade još i tajlandski boks, a imaju neke mečeve i u greplingu. Što se tiče kikboksa, u rangu su s Gloryjem i sve više i više preuzimaju primat od njega. Glory traje već nekih 15-ak godina, ali ima manje priredbi i finansijski ne stoji baš dobro. Sve više boraca iz Gloryja odlazi u One Championship – rekao je Krnjić za "Dnevni avaz".

Veliku ulogu u Krnjićevom potpisu za ONE Championship odigrali su braća Ivan i Tomislav Dijaković iz UFD Gyma.

- Braća Dijaković su moji menadžeri i promotori i oni su odigrali najveću ulogu u tome. Oni su mi obezbijedili taj ugovor. Tu je i Roberto Soldić, koji mi je također pomogao i hvala im na tome. Velika je to stvar jer sam ja prvi borac iz nekog bh. kluba koji je potpisao za ONE. Imamo još dvojicu naših (Denis Purić i Arijan Sadiković), jedan je u Kanadi, drugi ovdje u Njemačkoj, ali oni su tu odrasli i tu treniraju – pojasnio je Krnjić.

On je potpisao ugovor na šest borbi, a debi bi mogao imati u novembru mjesecu na priredbi u Japanu.

- Trenutno smo u pregovorima. Bila je neka priča da bi to moglo biti u Zagrebu, međutim, izgleda da je to odgođeno i sad je trenutna opcija Saitama Arena u Japanu u novembru. To je jedna od najvećih arena za borilačke priredbe u Japanu i velika je čast boriti se u tamo gdje se prijašnji K1 održavao svake godine. Roberto Soldić će vjerovatno tamo raditi meč za titulu i probat će i mene da ubaci na taj event – otkrio je Krnjić.

Psihički spreman

Krnjić je u dosadašnjoj karijeri bio profesionalni prvak Evrope u kategoriji do 88,6 kg WAKO pro-asocijacije, osvojio je i titulu teškaškog prvaka SENSHI organizacije. Prelazak u ONE Championship mu je kruna karijere.

- Ovo je mnogo veći nivo. Kako bih rekao, NBA liga za borilačke sportove. Psihički sam spreman, fizički još uvijek radim na tome. Ovdje u Njemačkoj imam dobar kamp. Nadam se da ću se fizički dobro spremiti i pružiti dobre mečeve – poručio je Krnjić.

Velika baza boraca

Krnjićeva adresa je i dalje u BiH, ali radi kampove u Njemačkoj.

- Još uvijek sam baziran u BiH. Radim kampove u Njemačkoj 20-ak dana, pa se vraćamnazad. Nažalost, u BiH nemamo sparing partnera, mi smo mala zemlja. Ja za sparing u BiH faktički moram moliti nekoga i većinom to budu lakši borci od mene, dok je ovdje velika baza boraca, bliže je Nizozemska, a i u Njemačkoj ima dosta boraca koji rade kikboks. Velika je stvar kad se radi s kvalitetnim borcima – istakao je Krnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.