LIGA PRVAKA

Hoće li Šrojder "preživjeti" debakl od Napolija: Van der Vart traži klupu za Tadića

On je igrač bez samopouzdanja, to se osjeća u svakom potezu, rekao je Van der Vart

Dušan Tadić. Ajax

G. Š.

5.10.2022

Ajaks klizi u dubine pakla. Jedan od naslova koji se jutros prepričava u Amsterdamu. Posljednjih godina navikli su na uspjehe, tako da šamarčinu koju je Ajaksu opalio Napoliju niko nije očekivao. A mogao je poslije ljetnjeg prijelaznog roka u kojoj je uprava rasprodala cijeli tim iz prošle sezone. Međutim, kako je ista ta uprava – istina hendikepirana poslije iznuđenog odlaska Marka Overmarsa – i podigla klub na ovaj nivo, rukovodioce još niko ne dira.


Tadić uopšte nije u formi

Šef struke Alfred Šrojder trpi najžešće kritike. Odmah uz njega je kapiten Dušan Tadić, kojem su se ne tako davno u Amsterdam bukvalno klanjali. Ali u svakom velikom klubu je isto, čim ne ide – lijepa vremena se zaborave. Posle sinoćnjeg debakla Ajaksa (1:6) Nizozemci nemilosrdno napadaju Tadića, ne samo zato što je pocrvenio zbog dva žuta kartona u periodu kada je meč već bio riješen, već prvenstveno zbog toga što nije uspio da poveže igru "Kopljanika" i spriječi potpuni brodolom.

Navijači su ga častili zvižducima, kao uostalom i cijelu ekipu, a stručni konsultantni su najveći dio kritika usmjerili ka Tadiću i treneru Šrojderu. Dijelom baš zbog toga što uporno insistira na Tadiću, iako on, tvrdi čuveni Rafael van der Vart, nije u formi. Nije mu jasna Šrojderova ideja da Brajan Brobija i Davija Klasena uvodi u igru 18 minuta prije kraja meča, kada je Ajaks već gubio sa 1:5.

- Kada igraš tako moraš nešto uraditi ranije. Možda se nešto desi. Tadić uopšte nije u formi. Moramo da poštujemo sve što je uradio za Ajaks, ja prvi to poštujem, ali dođeš do trenutka kada moraš da kažeš: Igra loše, zamijenit ću ga, počeo je Van der Vart, uvjeren da bi Tadić privremeno morao da se preseli na klupi.

- On je igrač bez samopouzdanja, to se osjeća u svakom potezu. Ništa mu ne ide kako treba. Treba da ga riješe muka, da ga zamijene. Čulo se i da publika to očekuje, ali Šrojder još ne razmišlja o tome - rekao je Van der Vart.

Činjenica je međutim da je Tadić bio više nego solidan kada je tokom reprezentativne pauze igrao za Srbiju. A činjenica je, tu je saglasan još jedan legendarni fudbaler Vesli Snajder, da Ajaks baš i nema igrače koji su kadri da ga zamijene

Nema dugačku klupu

- Šrojder ne vjeruje svojim rezervama. Nema dugačku klupu. Ali, on je i doveo pet, šest ili sedam igrača na njoj. I sad odjednom nisu dovoljno dobri? Ako igraš kod kuće i gubiš 1:3, pa 1:4, ako vidiš da u igri nema hrabrosti, nema fudbala, onda valjda mijenjaš nešto, zar ne - pita se Snajder.

Samo ovog ljeta Ajak s je ostao bez Antonija, Lisandra Martineza, Sebastijana Alea, Rajana Gravenberha, Nikolasa Taljafika, Nusaira Mazrauija, Andrea Onane… Sve vrlo bitnih igrača iz prošle sezone. Jesu nešto manje od polovine zarađenog novca utrošili na zamjene – tačno 105.100.000 eura, ali potrebno je vrijeme da sve to legne.

Strepnja se uvukla u amsterdamsku javnost, već se priča o kraju jedne ere, brzom otkazu za Šrojdera ako situacija ne krene na bolje. Prošle sezone u ovo vrijeme iživljavali su se na Borusiji Dortmund, Bešiktašu i lisabonskom Sportingu. Prije potonuća u sudaru sa Napolijem izgubili su u prvenstvu i od AZ Alkmara, igrali samo neriješeno sa o Ahed Iglsima.

- Ajaks ima svoj stil igre, ali ništa drugo ne postoji. Ne mogu ništa da promijene. Ako plan s treninga ne funkcioniše – Bergvajn vrši pritisak na štopere, Blind izlazi i pokriva, onda moraš da se prilagodiš, komentariše bivši Ajaksov vezista Teo Jansen, dok je se Van der Vart samo nadovezao.

- Moramo da budemo iskreni, ovo je bilo zaista užasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.