SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Tragedija u Kataru: Poginuo Filipinac

Jedan je Filipinac poginuo dok je popravljao nešto u resortu u kojem se nalazila ekipa Saudijske Arabije, piše "The Athletic"

Tragedija se desila u resortu u kojem se nalazila ekipa Saudijske Arabije. AA

G. Š.

8.12.2022

Svjetsko prvenstvo u Kataru, pored fudbalskih uzbuđenja, obilježeno je i brojnim kontroverzama. I dok "Guardian" i zapadni svijet tvrde da je od 2010. do danas u Kataru stradalo 6.500 ljudi, vlasti u toj zemlji priznaju samo tri smrti na radovima povezanim direktno sa organizacijom turnira i još 37 smrtnih slučajeva koje nisu povezane s poslovima oko Mundijala 2022.

Međutim, dogodio se još jedan smrtni slučaj. Jedan je Filipinac poginuo dok je popravljao nešto u resortu u kojem se nalazila ekipa Saudijske Arabije, piše "The Athletic". O tom se slučaju oglasila i FIFA koja nije mogla ignorirati novu smrt, ali nisu ulazili u detalje nesreće.

- FIFA je tužna zbog ove tragedije i naše misli i suosjećanje su sa porodicom radnika. FIFA će više moći komentirati kada završe relevantni proces koji su povezani sa smrću radnika, poručila je FIFA koja je već neko vrijeme na udaru kritika baš zbog dodjeljivanja Svjetskog prvenstva Kataru.

Čelni ljudi Svjetskog prvenstva ističu kako su proteklih godina provedene brojne reforme koje su popravile zdravstvo i sigurnost migranata koji dolaze u Katar na rad i da nastavljaju raditi na tome. Organizacije koje se bore za ljudska prava i dio nogometnih saveza ističu kako će nastaviti raditi pritisak na Katar i FIFA-u da naprave fond namijenjen radnicima i njihovim obiteljima, kao i centar za radnike u Dohi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.