HRVATSKI BRAZILAC

Eto: U noćne izlaske išao sam s rječnikom, a Modrić mi je govorio što da kažem djevojkama i smijao se

Zaista sam sretan zbog svega što je postigao. Svakog ljeta kad s porodicom dođe u Hrvatsku, nađemo se, pričamo o vremenu u Dinamu i smijemo se, kaže Eto, koji Modriću pripisuje zaslugu za laku prilagodbu na Hrvatsku

Eto i Modrić. Ivo Cagalj/PIXSELL

G. Š. / ESPN-

9.12.2022

Eto (Etto) je jedan od trojice Brazilaca koji su ostavili ogroman trag u hrvatskom nogometu, tačnije u Dinamu. Eduardo da Silva i Samir (Sammir) čak su igrali i za hrvatsku reprezentaciju, a i Eto je tokom gotovo šest godina u Zagrebu dobio hrvatsko državljanstvo. Tu živi i danas, tu mu je rođeno petero djece, ali svi će danas navijati za Brazil kada državni timovi njegove originalne i nove domovine budu igrale za polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru.


Noćni izlasci

U velikom intervjuu za brazilski ESPN-a danas 41-godišnji bivši bek govorio je o svojim igračkim godinama u Zagrebu i prijateljstvu s aktualnim i bivšim hrvatskim reprezentativcima poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Dejana Lovrena, Vedrana Ćorluke i Andreja Kramarića.

U Dinamo je Eto stigao 2005. godine i ostao sve do 2011., nakon čega je odigrao još dvije sezone u PAOK-u i jednu u Bakuu prije nego što je zaključio karijeru. Kad je došao u Zagreb, Luka Modrić bio se vratio s posudbe u zaprešićkom Interu i pokušavao se nametnuti u Dinamu.

- U noćne izlaske išao sam s rječnikom, a Modrić mi je govorio što da kažem djevojkama i smijao se, rekao je Eto i dodao:

- Zajedno smo počeli pripreme, ali jedva je igrao jer je ekipa bila zaista dobra. Već se tada vidjelo da ima kvalitetu, ali nisam mogao zamisliti da će ostvariti ovako fantastičnu karijeru. Već tada je znao odigrati "trivelu". Bilo je vrlo lako igrati s njim, nije me morao ni pogledati, a znao je gdje mi treba dodati. Nikad se nije skrivao u utakmicama, igrao je isto, bez obzira na to ko je protivnik. Zaista sam sretan zbog svega što je postigao. Svakog ljeta kad s porodicom dođe u Hrvatsku, nađemo se, pričamo o vremenu u Dinamu i smijemo se, kaže Eto, koji Modriću pripisuje zaslugu za laku prilagodbu na Hrvatsku. Što je uključivalo i noćne izlaske.

- U to smo vrijeme bili samci, a kako je Eduardo da Silva bio oženjen, izlazio sam s Hrvatima, s portugalsko-hrvatskim rječnikom pri ruci. Zamislite kako mi je bilo razgovarati s djevojkama. Morao sam otvarati rječnik i nalaziti riječi i slagati ih. Bilo je je**** teško, smije se Etto i prisjeća kako su mu suigrači radili "spačke".


Kovačić je bio pregladan lopte

- Jednom me Modrić naučio frazu na hrvatskom koju trebam reći djevojci. Pitao sam ga je li ozbiljan, a on mi je rekao da mu vjerujem. Ali djevojka se naljutila, okrenula i otišla. On i Ćorluka umirali su od smijeha. Onda sam joj rekao da me Luka to naučio i pitao je što sam joj zapravo rekao. Ispostavilo se da sam joj rekao da je jako loše odjevena, rekao je Eto.

Nakon Modrićevog odlaska u Totenhem, njegovu ulogu u Dinamu preuzeo je mladi Mateo Kovačić, koji je u mlađim kategorijama bio toliko dobar da su ga Eto i stariji saigrači dolazili gledati na treninzima i utakmicama. Znao ga je otkako je bio dječak.

- Postoji fotografija s finala Kupa protiv Hajduka na kojoj sam pokraj trofeja uz dvojicu dječaka, jednog u Hajdukovom dresu i jednog u Dinamovom, koji je bio Kovačić. Kad je ušao u prvu ekipu, gnjavio sam ga i stalno ga tjerao da mi donosi vodu. To se tako radi kad dođeš iz juniora, moraš poštovati starije, nasmijao se Eto.

- Ali uvijek je bio fin dečko, iz dobre porodice, izuzetno pristojan. Samo malo pregladan lopte. znali smo se šaliti jer nikom ne da loptu. "Je****, Kova, prestani trčati i dodaj, vikali smo mu. Danas je puno oprezniji jer je iskusniji, ali zamislite ga kao klinca. Samo je htio trčati s loptom. I mi drugi smo htjeli katkad dobiti loptu i malo je držati, ali on je stalno trčao s njom. Tehnički je uvijek bio jako dobar.

Govorio je Eto i o drugim slavnim suigračima iz Dinama. Sjeća se kako je Ćorluka bio velik fan Lucija i želio je posjetiti Brazil. 

- Uvijek sam govorio Hrvatima: Ako ostanete godinu dana u Brazilu, nećete se htjeti vratiti. Dejana Petkovića ondje još obožavaju. Svi Hrvati znaju njegovu priču i da u Brazilu ima kraljevski tretman - podsjetio je Eto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.