BORBA ZA POLUFINALE

Ko će se pridružiti Hrvatskoj i Argentini: Mbape ili Kejn idu kući, šta je s Ronaldom

Portugal će odmjeriti snage s Marokom, a pravi fudbalski klasik igraju Engleska i Francuska

Ronaldo: Hoće li se naći u vrhu napada Portugala. AP

E. Ć.

10.12.2022

Današnjim utakmicama između Maroka i Portugala, te Engleske i Francuske dobit ćemo sve parove polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru. Jučer su nakon drame i penal serija svoje karte među četiri najbolje ekipe izborile selekcije Hrvatske i Argentine. 

Mnogo uzbuđenja donijele su jučerašnje utakmice, a isto se očekuje i od današnjih susreta. Uzbuđenja na fudbalskim terenima kreću od 16 sati kada se sastaju Maroko i Portugal. Marokanci će predvođeni Hakimom Zijehom (Ziyech), "krvnikom" našeg Vahida Halilhodžića, pokušati zaustaviti zahuktali Portugal. 


Ronaldo želi za Mesijem

Nejasna je situacija oko kapitena "evropskih brazilaca" Kristijana Ronalda (Cristiano) i upitno je da li će se naći u početnom sastavu Portugalaca. Selektor Fernando Santoš ima mnogo kvalitetnih igrača na raspolaganju, dobre partije na Mundijalu pružaju Bruno Fernandeš, Žoao Feliks (Joao Felix), Bernardo Silva, a u odbrani su odlični Ruben Diaš (Dias) i iskusni Pepe.

Ove dvije ekipe srele su se i prije četiri godine, na Mundijalu u Rusiji, a u okviru grupne faze slavio je Portugal golom Kristijana Ronalda. Marokanci su u Rusiji ispali već u grupi, dok su Portugalci "živjeli" sve do osmine finala kada ih je izbacio Urugvaj. 

Sada je prilika Portugalcima za popravni. Ronaldo će biti pod dodatnim imperativom pobjede jer je njegov najveći rival Lionel Mesi (Messi) s Argentinom izborio polufinale. No nešto će se pitati i Marokanci.

Portugalci su na ovom turniru pobijedili na tri i izgubili na jednoj utakmici. Slavili su protiv Gane (3:2), Urugvaja (2:0) i Švicarske (6:1), dok su izgubili u, za njih, revijalnoj utakmici protiv Južne Koreje (2:1). Maroko je remizirao s Hrvatskom (0:0), savladao Belgiju (2:0) i Kanadu (2:1), a bili su bolji od Španije nakon penala (1:0).


Dugovječni Ljoris

U drugom meču snage će odmjeriti Engleska i Francuska. Taj duel je na programu od 20 sati, a zanimljivo da se ove dvije ekipe sastaju na velikom takmičenju prvi put još od 2012. godine, kada su na Evropskom prvenstvu igrali 1:1. 

Zanimljivo, iz tog tima "Trikolora" još je reprezentativac Igo Ljoris (Hugo Lloris), dok je povrijeđen Karim Benzema, a tu je i rezervni golman Stiv Mandanda (Steve). Kod Engleza nema niko, neki od igrača koji su igrali tu utakmicu već su uveliko u trenerskom poslu poput Stivena Džerarda (Steve Gerrard), Džona Terija (John Terry) i Skota Parkera (Scott).


Sastavi s meča odigranog 2012. godine na Evropskom prvenstvu. UEFA

Francuzi brane titulu svjetskog prvaka, dok selektor Engleske Geret Sautgeht (Gareth Sautghate) sa grupom od nekoliko izvanrednih fudbalera pokušava "vratiti fudbal kući".

"Trikolori" su u Kataru ostvarili tri pobjede i jedan poraz, onaj od Tunisa koji je za njih bio revijalan meč (0:1). Bili su bolji od Australije (4:1), Danske (2:1) i Poljske (3:1). S druge strane, Engleska nema poraza - Iran (6:2), SAD (0:0), Vels (3:0) i Senegal (3:0).

Mnogi su mišljenja da ni jedni ni drugi nisu imali pravog protivnika nasuprot sebe, pa će večerašnji okršaj "Trikolora" i "Gordog Albiona" biti prava poslastica za sve fudbalske sladokusce. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.