TALENTI

Hoće li Šveđani poslati Zlatana Ibrahimovića po Benjamina Tahirovića?

Odnos prema velikim igračima na Balkanu je nešto drugačiji, rekao je nekadašnji Tahirovićev trener Dalibor Savić

Benjamin Tahirović. Twitter

G. Š.

9.1.2023

Fudbalski savez Švedske učinit će sve da talentovani veznjak Rome, Bosanac Benjamin Tahirović (19), nastupi za reprezentaciju Švedske, piše "Expressen".


Razgovor s Džekom

- Odnos prema velikim igračima na Balkanu je nešto drugačiji, rekao je nekadašnji Tahirovićev trener Dalibor Savić (48), te dodao:

- Mislim da su tamo sportisti generalno više cijenjeni i to nama može biti problem. Vidjeli smo i ranije igrače koji su odabrali Bosnu i Hercegovinu ispred Švedske. Mi smo u Švedskoj takvi, na Balkanu je drugačije, istakao je Savić i savjetovao čelnike Fudbalskog saveza Švedske kako da pokušaju nagovoriti Tahirovića da nastupa za skandinavsku selekciju.

- Čuo sam da je Edin Džeko razgovarao sa Tahirovićem o njegovoj budućnosti. Zamislite kako se tek punoljetan momak mora osjećati kad mu dođe fudbaler poput Džeke, zagrli ga i kaže mu da su iz iste zemlje, govore istim jezikom i trebaju igrati za istu reprezentaciju. Švedska treba pokazati svoju ozbiljnost i poslati Zlatana Ibrahimovića da razgovara sa Tahirovićem, predložio je Savić.


Visoki nivo

Zanimljivo je da Savić u Vasalundu prije nekoliko sezona Tahirovića koristio na poziciji napadača.

- Trenirao sam ga kao mladog igrača. Uvijek je posebno kad vidite da mladići odu na takav nivo. Mislim da ljudi ne shvataju šta znači igrati na tako visokom nivou, pogotovo u njegovim godinama. Ja sam ga koristio kao napadača u formaciji 3-5-2, a Murinjo ga sada koristi kao zadnjeg veznog... Portugalac je jedan od najboljih trenera u historiji - zaključio je Savić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.