NOGOMET

PREVARANT GODINE Atletičar stravičnom pričom prevario cijelu Englesku?!

Afrikanac uhapšen zbog prosjačenja

Autor:(A. Vr.)

12.3.2015

Tužna priča stiže iz Londona, gdje je uhapšen Jimmy Thoronka, atletičar iz Sijera Leonea. Afrikanac je priveden zbog skitnje, a otkriveno je kako mu je odavno istekla viza. Prijeti mu deportacija, preko društvenih mreža ekspresno mu je osigurana pomoć, no otkrilo se kako je zapravo - lagao.

"Više nemam porodicu svi su poginuli u građanskom ratu ili od ebole. Ukoliko me deportiraju, mogu se samo ubiti. Čak sam o tome razmišljao i na ulicama Londona, više nisam mogao izdržati", objasnio je Jimmy koji je živio kao beskućnik i prosio.

Atletska karijera tog 20-godišnjaka je, naravno, stala čim je nakon Igara Commonwealtha ostao u Velikoj Britaniji. Imao je velike planove, no sve je palo u vodu.

"Igre su bile moja velika šansa, planirao sam osvojiti medalju, ali na dan utrke sam saznao da mi je dio obitelji preminuo zbog ebole. Nisam mogao prestati plakati...Samo se želim posvetiti obrazovanju ili postati dobar atletičar. Sanjam o tome da budem jedan od najboljih sprintera svijeta", otkrio je Jimmy čija priča je uzdrmala Englesku.

U samo pet dana preko interneta je prikupljeno 28.400 funti kako bi njegov život krenuo u pravom smjeru, nesretni sportaš dobio je i pravnu pomoć kako bi mu osigurali azil, ali iz domovine su pak došle drugačije priče.

"On je pobjegao i sakrio se. Osramotio nas je. To se dogodilo za vrijeme OI 2012 u Londonu, kao i u Glasgowu na Igrama Commonwealtha. Mislim da je sve u redu s njegovim roditeljima, a nisam upoznat da je ebola ubila ikog u njegovoj porodic", kazao je glavni sekratar tamošnjeg Olimpijskog odbora Joseph Nyande.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.