NOGOMET

Zar je toliki problem čestitati rivalu na tituli?

Avaz.ba

18.12.2017

Barcelona se često voli zvati više od kluba, njihov moto preveden na naš jezik 'mes que un club' znači upravo to. Pa kada je više od kluba, najmanje što bi mogli učiniti igrači Barcelone je stati u 'špalir' i čestitati rivalu na osvojenom naslovu.

Lako je biti veliki u pobjedi, ali rivalu treba čestitati kada je bolji. To bi trebalo biti normalno, ali ništa nije normalno kad su u pitanju Real i Barcelona.

El Clasico je za nekoliko dana, a više se piše o tome hoće li ili neće Barcelona odati počast Realu nakon osvojenog klupskog SP-a, nego o samom derbiju. Hoće li biti tog famoznog 'špalira', počasnog pozdrava koji je normalna stvar svugdje u svijetu, u sportovima od kriketa, do ragbija, hokeja... Realovci su tako pozdravili Barcelonu 1991. godine, Katalonci su stali u 'špalir' 2008. godine , pišu 24sata.hr.

I slike su otišle u svijet.

Izmotavanja, izmotavanja...

- Bilo bi lijepo kada bi nas Barcelona dočekala u 'špaliru' - rekao je Kristijano Ronaldo (Cristiano) nakon osvajanja klupskog SP-a, a Barcelona je odlučila prekinuti nagađanja.

- Mi radimo 'špalir' nekome ko je bio bolji od nas u istom takmičenju. Kako da to učinimo kada se nismo takmičili na SP-u? - kaže Barcin direktor Giljermo Amor (Guillermo).

Njegov odgovor smiješan je kao i Realova izmotavanja kada Barcelona zatraži da finale kupa igra na Santiago Bernabeuu, a iz Madrida im stigne odgovor da baš u to vrijeme saniraju sanitarni čvor na stadionu pa je eto, stadion nedostupan.

Kao što je igračima Barce teško stati u red i čestitati Realu na naslovu, tako je i Realu teško gledati kako rivali slave na njihovom stadionu. Jedni vraćaju drugima i tako u krug. Umjesto da budu primjer jer milioni navijaju za njih, Barcelona i Real ignoriraju 'fair play', prave se blesavi, a onda se čude tenzijama, lošim odnosima i neprijateljskim dočecima. Sve što trebaju je stati u red i čestitati rivalima, pišu 24sata.hr.

Zvuči tako jednostavno, ljudski, sportski...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.