NOGOMET

Skandal potresa Međunarodni olimpijski odbor: Deportiran jer je pretukao zaštitara

Avaz Sport

16.2.2018

Član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Britanac Adam Pendžili (Pengilly) morao je otići sa ZOI-ja u Pjongčangu zbog sukoba sa zaštitarom, saopćio je MOO.

MOO je u kratkoj izjavi objavio da se "ispričava u ime olimpijske porodice zbog ponašanja Adama Pendžilija", kojemu je nakon razgovora s dužnosnikom Etičke komisije MOO-a naloženo da odmah napusti Južnu Koreju. 

Pendžili (40) se sukobio sa zaštitarom ispred hotela Intercontinental u Pjongčangu, gdje su odsjeli svi članovi MOO-a. Britanac je odgurnuo južnokorejskog zaštitara koji mu je prigovorio da koristi stazu za autobuse, a iako Pendžili poriče bilo kakav fizički kontakt, zaštitar je u izgredu zadobio lakše povrede. Prema nekim izvještajima, Britanac je zaštitara udarao i vukao nekih 30-ak metara te mu prijetio u slučaju da okršaj prijavi nadređenima.

Inače Pendžilijev mandat u MOO-u, u koji je ušao kao član Komisije za sportaše, ionako završava 25. februara, a radi se o bivšem vrhunskom sportašu koji je bio svjetski viceprvak u skeletonu te sudionik ZOI-ja u Torinu i Vankuveru. 

Pendžili je poznat i po tome što je jedini glasao protiv odluke da se nekim ruskim sportašima ipak dopusti nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.