MUNDIJAL 2018

Poznato ko su Argentinci koji su brutalno tukli hrvatske navijače: Njihova ministrica objavila slike i zatražila izručenje

Twitter

Avaz.ba

23.6.2018

Odličnu atmosferu i odnose među hrvatskim i argentinskim navijačima prije i tokom utakmice njihovih reprezentacija u grupi Svjetskog prvenstva u Nižnjem Novgorodu, pokvario je teški incident koji se dogodio u hodniku stadiona na kraju meča.

Petorica argentinskih navijača tada je bijes zbog poraza od Hrvatske (0:3) iskalilo na dvojici hrvatskih navijača.

- Navijač koji je pretučen nije mogao prepoznati napadače, a treba spomenuti i da nije dobio pomoć svojih sunarodnjaka koji su bili očito previše zauzeti proslavom pobjede - pišu Rusi.

Ali, dva dana kasnije, argentinska ministrica sigurnosti Patricija Bulrik (Patricia Bullrich) na Twitteru je objavila fotografije te imena i prezimena četvorice njenih sunarodnjaka koji su se iživljavali nad Hrvatima. Pored njihovih slika je napisala:

"Elia, Pardo, Eslejer i Catalan četvorica su nasilnika identificiranih putem videosnimka, koji su divljački pretukli hrvatske državljane. Tražimo od ruskih vlasti da ih uhapse i deportiraju. S tom zemljom smo potpisali sporazum o zaštiti argentinskih državljana, ali naša obaveza je da budemo strogi prema onima koji krše zakon."


Ovakav potez argentinske ministrice šokirao je borce za ljudska prava. Nevjerovatno im je da visoka dužnosnica vlade jedne ozbiljne države na društvenoj mreži objavljuje slike osumnjičenih za nasilje na osnovu videosnimka te njihov zahtjev za izručenje iz druge zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.