EKSKLUZIVNA REPORTAŽA

Zavirite u fantastični muzej FC Barcelone: Donosimo vam tračak atmosfere iz Mesijevog doma

Muzej zauzima 3.500 kvadratnih metara i privlači 1,2 miliona posjetilaca godišnje

Piše: J. A. / Avaz Sport

13.12.2019

Muzej FC Barcelona - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Jedno od glavnih obilježja grada Barcelone je istoimeni klub, za koji mnogi kažu da je "Mes que un club" ili "više od kluba". 

Novinar "Avaza" posjetio je čuveni Kamp Nou, koji ima kapacitet od 99.354 mjesta, što ga čini najvećim stadionom u Evropi i drugim najvećim u svijetu. Upravo na Kamp Nou ''stanuje'' i Lionel Mesi (Messi), vjerovatno najbolji igrač svih vremena. Uz sami stadion nalazi se i Barcelonin muzej, koji je otvoren 24. septembra 1984. godine.

Muzej se sastoji od tri odvojena dijela. Prvi dio uključuje zbirku fotografija, dokumenata i trofeja koji detaljno opisuju historiju kluba na interaktivnom staklenom zidu, omogućujući posjetiocima da dodirnu zaslone i vide informativni zid.

Drugi dio je privatna umjetnička zbirka koja izlaže djela domaćih umjetnika poput Dalija (Dalíja), Miroa (Miró) Tapijesa (Tàpies).

U trećem dijelu prikazuju se nogometne memorabilije iz kluba, uključujući trofejnu sobu sa svakim trofejem, ili njegovu repliku, koju je klub osvojio.

Poseban doživljaj je posjeta svlačionice koju koriste najveći nogometaši današnjice. Tu je i tunel kroz koji igrači izlaze na travnjak stadiona, zatim prostorija za pres-konferencije, miks zona, boks za komentatore, kapelica...

Muzej Barcelone zauzima 3.500 kvadratnih metara i privlači 1,2 miliona posjetilaca godišnje, što ga svrstava na drugo mjesto, poslije Pikasovog muzeja, koji privlači 1,3 miliona posjetilaca, kao najposjećeniji muzej u gradu Barceloni.

Kamp Nou - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.