MUTNE RADNJE

Predsjednik PSG-a optužen za podmićivanje bivšeg generalnog sekretara FIFA-e

Istraga pokrenuta u vezi s otkupom TV prava

Naser el-Kelaifi: Pod istragom. AFP

J. A. / Avaz Sport

20.2.2020

Novi fudbalski skandal potresa Evropu. Predsjednika PSG-a Nasera el-Kelafija (Nasser Al-Khelaifi) optužilo je u četvrtak Švicarsko savezno tužilaštvo za podmićivanje bivšeg generalnog sekretara FIFA-e Žeroma Valkea (Jerome Valcke), javio je "Guardian".

El-Kelafi je kao prvi čovjek televizijske korporacije "beIN Media" optužen za umiješanost u podmićivanje oko dodjele prava na prijenos Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Istraga je pokazala da je najprije Valke primio oko 500.000 eura, koje je dobio od treće osobe koja je optužena, a čiji identitet nije otkriven. Sve se desilo na vili na Kelafija na Sardiniji. 

Također, navodi se da je Valke dobio ekskluzivna prava na korištenje vile na 18 mjeseci, do perioda kada je suspendiran od FIFA-e. Procjenjuje se da je rentiranje ovakve vile na 18 mjeseci koštalo između 900.000 i 1,8 miliona eura.

Naser el-Kelaifi: Pod istragom. AFP

Navodi se i da je Valke dobio ukupno oko 1,25 miliona eura preko svoje kompanije "Sportunited LLC", i to tako što je dobio tri isplate od trećeg optuženog u razmaku od 2013. i 2014. godine, a uplatnice su okarakterizirane kao pozajmice.

Navodi se da je Valke zloupotrijebio svoj položaj kao generalni sekretar FIFA-e i utjecao na dodjelu prava za Italiju i Grčku za Svjetsko prvenstvo i FIFA Kup konfederacija za period od 2018. i 2030. onim medijima koje je on favorizirao, a da je zauzvrat dobio tri isplate čija je ukupna vrijednost bila 1,25 miliona eura.

Nema sumnje, ovaj skandal u kojem se našao predsjednik PSG-a mogao bi značajno uzdrmati pariski klub, koji je godinama pod sumnjom FIFA-e i UEFA-e zbog kršenja finansijskog fer-pleja, zbog čega je nedavno Mančester siti izbačen iz Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.