TEŠKA VREMENA U jeku pandemije koronavirusa

Brojni nogometaši u Njemačkoj pristali na smanjenje plaća da bi klubovi opstali

Na krizu nisu imuni ni velikani

Fena
24.03.2020 11:33

Njemačka: Nogometaši pristali na smanjenje plaća

Foto: AFP

Brojni nogometaši njemačkih klubova u jeku pandemije koronavirusa pristali su na smanjenje plaća kako bi klubovi opstali u teškim vremenima za sport, prenosi njemački Bild.

Klubovi gube milione zbog prekida liga i međunarodnih takmičenja, ali mnogi nogometaši su pristali da pomognu svojim poslodavcima u teškim vremenima. 

Samo u Bajernu iz Minhena, gdje su u prošloj sezoni na plaće potrošili više od 336 miliona eura, nogometaši su pristali na 20-postotno sniženje plaća.  

  • Bundesliga prekinuta
    Bundesliga prekinuta Foto: Agencije

Prije Bavaraca na takav potez pristali su igrači Borusije Menhengladbah, Verdera iz Bremena, gdje su sniženje predložili sami igrači, te u Šalkeu iz Gelzenkirhena. 

Pregovori su u toku u redovima Borssije iz Dortmunda, gdje je trener Lusijen Favr (Lucien Favre) sam predložio sniženje dohodaka, a klub predlaže 20-postotno smanjenje plaća ukoliko se utakmice ne budu igrale, odnosno desetpostotno sniženje ako se sezona nastavi bez prisustva gledalaca.

Dogovor o sniženju plaća u Bajeru iz Leverkuzena potvrdio je menadžer tog kluba Rudi Feler (Völler), koji vjeruje da jedan od ciljeva Bundeslige mora biti odigravanje sezone do kraja, ali ističe da odluku trebaju donijeti zdravstveni radnici i politika.  

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

NA VRH