SKANDAL

Navijači vojvođanskog kluba pozivaju na separatizam: Sve ima veze s Mađarskom

Mediji u Srbiji podsjećaju da nije prvi put

Navijači TSC-a. Blue Betyars

Avaz Sport

31.7.2020

Fudbaleri TSC-a iz Bačke Topole dočekuju ekipu Vojvodine u 1. kolu nove sezone Superlige Srbije. Igrat će dvije ekipe koje su imale odličnu prošlu sezonu, obje iz Vojvodine.

Kako pišu srbijanski mediji, pred start nove sezone navijači TSC-a, okupljeni u grupi Blue Betyars (Plavi bećari), objavili su poruku u kojoj su provokativno nazvali utakmicu "južnim derbijem", što može imati separatističku konotaciju i aludiranje na teritorije "Velike Mađarske". 

- Nova sezona počinje i naš voljeni tim kreće u marš protiv jedne od najjačih ekipa lige, to nam daje razlog za slavlje. Uz to, uspjeli smo da uđemo u Evropu, imamo dobre šanse da u ovoj sezoni igramo na svom novom stadionu i sve počinje "južnim derbijem". Ali.. Pred praznim stolicama, što je ekstremno teško prihvatiti - napisali su navijači.

Inače, sve njihove objave su na mađarskom jeziku, a kako podsjećaju srbijanski mediji u junu ove godine, ova navijačka grupa je obilježila 100 godina od Trijanonskog sporazuma uz transparent "100 godina tuge", pošto je taj dogovor 4. juna 2020. u Versaju bio jedan od mirovnih ugovora kojima je završen Prvi svjetski rat. Trijanonski sporazum Mađarsku je ostavio bez izlaza na more i tada je izvan Mađarske ostalo 3,3 miliona Mađara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.