TAJKUNI

Vlasnik Čelzija donirao 100 miliona dolara organizaciji koja iseljava Palestince iz Istočnog Jerusalima

Abramović veliki donator doseljeničkoj grupi Elad

Abramovič: Ima i izralelsko državljanstvo. Arhiv

Avaz Sport

22.9.2020

Otkriveno je kome je Roman Abramovič donirao 100 miliona dolara. Istraga je pokazala da je vlasnik engleskog Čelzija velikodušne donacije uručivao putem svojih kompanija.

On je tvrde mediji, donirao je 74 miliona funti (100 miliona dolara) izraelskoj doseljeničkoj grupi Elad, koja iseljava Palestince iz Istočnog Jerusalima. 

Abramovič, državljanin Rusije, 2018. godine je dobio i izraelsko državljanstvo, otkrio je "BBC Arabic".  Eladu je donacije uručivao preko svojih kompanija, sudeći prema procurjelim dokumentima. Izdašne sume koje je odobravao, Abramoviča čine najvećim donatorom te grupe, koja također uživa finansijsku pomoć izraelske države. Elad je za arapski "BBC" rekao da je grupa saglasna sa izraelskim NVO zakonima, ali nije potvrdio da je Abramovič bio donator. 

Portparol Elada je kazao da je Abramovič "bio posvećen i izdašan pristalica Izraelaca i jevrejskog civilnog društva te da je u proteklih 20 godina donirao 500 miliona dolara u znak podrške zdravstvenom sistemu, nauci, obrazovanju i jevrejskim zajednicama u Izraelu i širom svijeta". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.