FINANSIJE

Veliki problem za francuske klubove, Španci ime ne daju novac

Neki su na rubu bankrota

Francuska: Ko će raditi prijenose. Twitter

N. Demirović

16.1.2021

Fudbal u Francuskoj našao se u veoma teškoj situaciji jer su francuski klubovi ostali uskraćeni za novac koji je trebalo da dobiju od TV prava i tek će se suočiti sa ozbiljnim finansijskim problemima, pišu tamošnji mediji.

Za TV prava je španska kompanija ''Mediapro'' prema ugovoru sa Ligom 1 bila dužna da od kraja sezone 2020/2021 plaća nevjerovatnih 815 miliona eura po sezoni, odnosno ukupno 3,25 milijardi do 2024., a to je drugi najjači ugovor poslije onog koji ima Premijer liga. 

Međutim, problem je nastao pošto Španci nisu dali finansijske garancije da će dogovorenog pridržavati, zbog čega sa njima na primjer Serija A nije željela sklopiti dogovor dok su Francuzi bili manje oprezni i ispostavilo se, pogriješili. Klubovi su sada praktično dovedeni na ivicu bankrota.

''Kanal plus'' mogao bi biti spas za klubove, ali se tu javlja problem jer neće platiti punu cijenu koja je zaključena u ugovor sa Špancima. Maksimalno će izdvojiti 650 miliona po sezoni, a utisci su da je to malo za klubove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.