BRAZIL

Nejmar podržao Bolsonara na predsjedničkim izborima

Na TikToku nasmiješeno oponašao pjesmu koja poziva na glasanje za aktuelnog predsjednika

Nejmar. TWITTER

A. V.

30.9.2022

Brazilska fudbalska superzvijezda Nejmar (Neymar) u videu objavljenom na TikToku pružio je podršku aktuelnom predsjedniku Žairu Bolsonaru (Jair), tri dana uoči brazilskih predsjedničkih izbora.

U videu, napadač PSG-a, koji ima više od osam miliona pretplatnika na TikToku i gotovo 180 miliona na Instagramu, nasmiješeno oponaša pjesmu koja poziva na glasanje za Bolsonara.

- Glasajte, glasajte i potvrdite, 22. je Bolsonaro - glasi refren ove pjesme elektronske muzike, pozivajući na broj koji treba upisati u elektronsku glasačku kutiju u nedjelju.

Bolsonaro je odmah tvitao Nejmarov video. Prije mjesec dana šef države objavio je njegovu fotografiju s loptom koju bi mu poklonio Nejmar.

Premda se takmiči 11 kandidata, najviše izgleda za osvajanje predsjedničkog mandata imaju bivši ljevičarski predsjednik Lula da Silva, koji po anketi Datafolha dobiva 47 posto glasova i aktuelni krajnje desni predsjednik Bolsonaro (33 posto).

Lula, koji je vodio Brazil od 2003. do 2010., bio je osuđen u korupcijskoj istrazi koja je desetke političara i poslovnih ljudi poslala u zatvor zbog mita. Luli su osude kasnije poništene što mu je omogućilo da se ponovno kandidira na predsjedničkim izborima. Bolsonaro vodi državu od januara 2019.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.