OSTALI SPORTOVI

Balkanska grupa daje šansu svima

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo donio nam je zanimljive protivnike

A. ČULIĆ

22.7.2014

 

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. igrat će u grupi B zajedno s Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom.

Potpuni autsajder

I dok Iran važi za potpunog autsajdera u grupi (iako u svojim redovima ima igrača iz superjakog Vesprema Imana Džamalija), protiv kojeg svi očekuju lagane bodove, u taboru naše reprezentacije smatraju da su mogli barem izbjeći Tunis iz pete jakosne grupe.

Selekcija koju s klupe predvodi naš proslavljeni stručnjak i nekadašnji selektor Sead Hasanefendić (s kojim smo prvi put u historiji izborili baraž, Danska, 2001.) sigurno se čini najozbiljnijim rivalom kojeg smo mogli dobiti iz ovoga šešira. Kako je za drugi krug, odnosno osminu finala potrebno iza sebe ostaviti dvije selekcije, do posljednjeg trenutka bi se tako trebala voditi borba između poprilično podjednakih reprezentacija BiH, Makedonije, Austrije i Tunisa. "Balkanska grupa" daje šansu svima.

Isto misle i selektori Hrvatske Slavko Goluža i Makedonije Ivica Obrvan. Hrvatska je apsolutni favorit u grupi, no njihov selektor smatra da se BiH i Makedonija mogu nositi s baš svakom reprezentacijom na svijetu.

- Zadovoljni smo jer se križamo s relativno najlakšom grupom A. Međutim, ne smijemo potcijeniti niti Tunis, niti Austriju, niti jednu Makedoniju. Iran i BiH možda djeluju kao autsajderi, no ako neko izbaci Island, kako ga se može smatrati autsajderom. Mi smo bolji od ovih selekcija, ali ne smijemo pomisliti da će biti lako. Tunis će imati 35 dana priprema, Austrija isto, makedonski igrači igraju u Ligi prvaka... Sve ove selekcije mogu igrati sa svima - rekao je Goluža.

Ivica Obrvan također je zadovoljan žrijebom. Dok je našoj selekciji latentni cilj probiti se u osminu finala, Makedonci očekuju da će igrati među osam najboljih.

Nema straha

- Neće biti lako, ali je ova grupa svakako bolja od grupa C i D.  Dobio sam priliku da igram s Hrvatskom, ali odmah ću vam reći da nema nikakvog straha. Hrvatska je u rukometnom vrhu od 2003. godine, no vjerujem da sve ovisi o nama - riječi su Obrvana.

U novijoj historiji naša reprezentacija, osim nekoliko prijateljskih utakmica protiv Hrvatske, igrala je zvanične mečeve protiv Makedonije (sa selektorom Vojislavom Rađom) te Austrije (Dragan Marković) i nismo se dobro proveli. Nadajmo se da im se možemo revanširati u Kataru.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.