OSTALI SPORTOVI

Zahirović za Avaz.ba: Od Ministarstva civilnih poslova očekujemo pomoć za spas bh. rukometa

Piše: A. S.

30.10.2017

Od jutros traje drama u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine, nakon što su uposlenici donijeli odluku da iz finansijskih razloga više nisu u mogućnosti dolaziti na posao. 

Enid Tahirović, Bojan Jolić, Željna Delahmetović i Mirsada Đaltur navode da već 17 mjeseci nisu dobili plaću, a zbog neuplaćenih doprinosa nisu u mogućnosti da ovjere zdravstvene knjižice. 


Strpljivo čekali

- Strpljivo smo čekali promjene koje su nam obećavali. Zbog odigravanja utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo muške rukometne reprezentacije BiH uložili smo posljednje napore kako bi bile odigrane i organizirane, te kako RSBiH ne bi snosio posljedice od EHF-a - navodi se u saopćenju koje su potpisala četiri uposlanika RSBiH.

Portal Avaz.ba potražio je odgovor kod predsjednika RSBiH Amira Zahirovića, koji je prenio suštinu problema.

- RSBiH se već odavno nalazi u šizofrenoj situaciji gdje smo u fazi rješavanja ID broja. Imamo rješenje gdje nam se dodjeljuju stari broj, a Ministarstvo pravde upravo ne priznaje taj stari naš porezni broj. Federalna strana smatra da mi nismo pravni nasljednici starog saveza, jer stari savez nije izvršio preregistraciju. Zbog ID broja se ne mogu isplatiti plaće uposlenicima - kazao je Zahirović.

Očekuju pomoć

On je podvukao da u narednim danima očekuje pomoć Ministarstva civilnih poslova koje je nadležno za sport.

- Od njih očekujemo pomoć da nam kažu šta da radimo. Mi smo tu tek tri mjeseca i ne možemo biti odgovorni za 17 plaća, već samo za tri. Upravo zbog spornog ID broja, uposlenicima ne možemo isplatiti zaostale plaće - dodao je Zahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.