OSTALI SPORTOVI

Pomoćnik ministra Suvad Džafić putem Avaz.ba odgovorio čelnicima Rukometnog saveza BiH

Piše: A. S.

30.10.2017

U Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine (RSBiH) od jutros traje potres, nakon što su uposlenici donijeli odluku da iz finansijskih razloga više nisu u mogućnosti dolaziti na posao.

Enid Tahirović, Bojan Jolić, Željna Delahmetović i Mirsada Đaltur navode da već 17 mjeseci nisu dobili plaću, a zbog neuplaćenih doprinosa nisu u mogućnosti da ovjere zdravstvene knjižice. 




Šizofrena situacija

S druge strane, predsjednik RSBiH Amir Zahirović u razgovoru za Avaz.ba je naglasio da očekuje pomoć od Ministartsva civilnih poslova da bi se riješila ova, kako je rekao "šizofrena situacija o vezi dobivanja ID broja, s kojom bi Savez konačno mogao poslovati".

Nakon odgovora Zahirovića kontaktirali smo Ministarstvo civilnih poslova, gdje je pomoćnik ministra za sport Suvad Džafić za Avaz.ba dao svoje viđenje situacije u Rukometnom savezu BiH. 

- Mi zaista shvatamo težinu problema koji su nastali zbog ovakvog načina poslovanja Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine. Kada je ID broj u pitanju, održali smo sastanak sa premijerom Vlade FBiH Novalićem i direktorom Poreske uprave FBiH Isovićem, kako bi pokušali pronači rješenje. Stav poreske uprave je da nije moguće izdati novi ID broj. Nažalost, mi nismo u mogućnosti naložiti nešto Poreskoj upravi. Rukometni savez je nagomilao ogromna dugovanja - kaže Džafić za Avaz.ba.

Pravda putem suda

On je podvukao da Ministarstvo civilnih poslova jeste nadležno za koordinaciju aktivnosti u oblasti sporta, ali je i činjenica da mnogi od saveza nisu poštivali principe organizacije propisane Zakonom o sportu. 

- Mi smo redovno upozoravali ovakve saveze na pogubnost takvog načina poslovanja. Mi bismo voljeli kada bi se ova situacija odvijala tako da Poreska uprava izda takvo rješenje koje će omogućiti poslovanje Rukometnog saveza,jer smo uvijek na strani sporta, ali već sam rekao, Prema mišljenju službenika Poreske uprave to nije moguće. Rukometni savez će vjerovatno u ovom slućaju razrješenje situacije morati tražiti putem suda, ali ne bih da prejudiciram - pojasnio je Džafić.  
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.