OSTALI SPORTOVI

Fajt je već vidjela sjaj zlata, a onda se pojavila Ester Ledecka i upisala se u historiju Olimpijskih igara i svjetskog skijanja

Piše: R. Be.

17.2.2018

Prva takmičarka u historiji Zimskih olimpijskih igara koja nastupa u dvije različite sportske discipline, Ester Ledecka iz Češke, noćas je napravila nevjerovatan podvig i došla do zlatne medalje u superveleslalomu. 

U trileru kakav se rijetko viđa i na Olimpijskim igrama, Ledecka je krenula sa startnim brojem 26. U ciljnoj ravni čekala ju je Ana Fajt (Anna Veith), koja je već polako slavila odbranu zlata iz Sočija. 

Međutim, Ledecka, svjetska šampionka u snoubordu, odlučila je doći do najvišeg postolja. Vozila je agresivno i pravila greške, ali je brzina bila nevjerovatna. 

Kada je prošla kroz cilj, vrijeme je bilo u "zelenom", a prednost 0.01 stotinka. Bila je u čudu i pola minute u nevjerici gledala u semafor. 

A onda je počela da shvata šta se dešava, i dok je Fajt kiselog osmijeha napuštala mjesto za vodeću u utrci, Ledecka je počela da sanja najrealniji i najslađi san. 

Čehinja još nikada nije bila na podiju u Svjetskom kupu, pa je ova medalja još više iznenađujuća. 

Fajt je ipak na kraju mogla biti zadovoljna, jer je nakon dvogodišnje pauze došla u priliku boriti se i izboriti za medalju. Ovaj put je to medalja srebrenog sjaja. 

Do bronze je došla Tina Vajrater (Weirather) iz Lihtenštajna. 

Inače, još jednom su vremenski uvjeti stvarali probleme, ali je nakon pomjeranja za sat, utrka ipak održana. 

Jedna od najvećih favoritkinja za zlato, Amerikanka Lindzi Von (Lindsey Vonn), loše je odradila utrku i na kraju zauzela šesto mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.