OSTALI SPORTOVI

Želim da Euro 2020. bude kruna za naše asove

E. B.

23.4.2018

Umjesto za pripreme za junski baraž za Svjetsko prvenstvo, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine iskoristila je nedavno okupljanje za uigravanje akcija i provjeru igrača za ono što ih očekuje tek u oktobru, odnosno uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Dvije utakmice s Crnom Gorom više su zabrinule selektora naših domaćina u Podgorici Dragana Đukića, jer su se Crnogorci pripremali za baraž s Hrvatskom, a poslije pobjede od 21:18, upisali su i poraz od našeg A-tima sa 25:29.

Šansa mladima 

- Kao i uvijek, za nas je važno da smo proveli neko vrijeme zajedno i trenirali - kaže selektor BiH Bilal Šuman, koji je dao priliku i nekim novim imenima.

- Bilo je važno da mlađi osjete i vide kako to sve izgleda. Prvenstveno mislim na pivota Dragana Vrgoča i najmlađeg igrača Edina Klisa.

Klis je potencijal, tek je napunio 18 godina. U njegovoj generaciji postoje još dva-tri zanimljiva igrača, koji će brzo doći na vrata reprezentacije.

Vrgoč je 203 centimetra visok pivot, fizički je veoma jak, ali je u holandskom prvenstvu imao povredu šake pa nije dobio mnogo minuta u igri. Probat ću još nekoliko akcija s njim u budućnosti - kaže selektor.

Svoje mjesto na spisku je opet zaslužio i Mostarac Vedran Delić, lijevo krilo Zrinjskog.

- On i Tomislav Nuić podijelili su minute protiv Crne Gore. Pokazao je kvalitet. Uz njih dvojicu, tu imamo i Alena Ovčinu, zadovoljan sam širinom - ističe Šuman.

Selektor će probati proširiti kadar te osnažiti reprezentaciju kvalitetnim izborom na svakoj poziciji.

Novo ime

- Imam u planu još jedno novo ime, radi se o lijevom i srednjem beku koji igra u Francuskoj. Imamo tu Josipa Perića, Marka Tarabochiju, odnosno generaciju igrača koja može igrati zajedno barem četiri godine, što je vrlo važno.

Imamo i onih iskusnijih, kao što su Nikola Prce, Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović… koji imaju kvalitet i mogu još doprinijeti. Bit će u timu dok god su na ovom nivou.

Cilj mi je da naši asovi nastupe na Euru 2020., jer bi to bila kruna za sve te momke, koji su tu već 10-12 godina, a pojedini, kao Terzić, čak i više. Velika mi je želja i da im nađemo poslije mjesto u rukometnim strukturama - zaključio je Šuman.

Pripreme u Brčkom

Sljedeće okupljanje BiH će imati krajem maja i početkom juna.

- Dogovorio sam sa selektorom Mađarske Ljubom Vranješom da idemo u Budimpeštu 30. i 31. maja, a sa Mađarima ćemo odigrati najmanje jednu utakmicu. Bit ćemo njihovi gosti tri dana - kaže Šuman.

Potom slijede mini pripreme u Brčkom. Prvu utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. naša selekcija igrat će u Bjelorusiji između 24. i 28. oktobra.

Domaće pobjede

Reprezentacija BiH smještena je u grupu 5 kvalifikacija za Euro 2020. Iz osam grupa na Euro idu po dvije najbolje ekipe i četiri najbolje trećeplasirane.

- Bjelorusija i Češka su veoma kvalitetne ekipe. Od Finske su sve ostale tri ekipe bolje. Pobjede kod kuće vode nas na EP - kaže Šuman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.